Het resultaat   9 comments

Gisteren was een spannende en vermoeiende dag, maar het is alleszins de moeite waard geweest. Er werden over de ochtend en middag verspreid 123 Drenten uit 20 nesten gekeurd.

De honden hebben ook een  individuele beoordeling gekregen. Mijn Diesel heeft een ZG (zeer goed)! “Minpuntjes” waren dat hij een sterke occiput (jachtknobbel*)  heeft, dat zijn gangen nog zeer jeugdig zijn en dat hij te enthousiast is. Zijn gedrag werd verder als vrij en vriendelijk beoordeeld. Er is overigens maar 1 beter resultaat te behalen en dat is een U (Uitmuntend).

 

Voordat wij in de ring moesten verschijnen hebben we nog even een jachttestje gedaan. Degene die dat testje afnam was nogal enthousiast over Diesel’s prestatie.

Na het optreden in de ring, heb ik nog een PRA-keuring laten doen. PRA is progressieve Retina Atrofie. Dit is een aandoening die begint met nachtblindheid, d.w.z. bij verminderd licht verminderd gezichtsvermogen. De hond aarzelt als hij van een verlichte plaats naar een donkere ruimte moet gaan. En uiteindelijk komt er ook dagblindheid bij, zodat de hond volledig blind wordt. Dit valt soms pas op in een vergevorderd stadium, omdat de hond zich meestal goed aangepast heeft aan zijn vertrouwde omgeving. Bij verplaatsen van voorwerpen wordt het wel duidelijker dat de hond vaak ergens tegenaan loopt. Diesel is PRA-vrij. Het resultaat van het onderzoek is 12 maanden geldig. 

Naar het oordeel van de fokker is Diesel geschikt voor zowel de jacht, als voor tentoonstellings-werk. En het liefst zouden zij (“de fokker” is een echtpaar) zien, dat we nog naar 1 of 2 tentoonstellingen gaan, omdat hij, doordat hij uit een “outcross” komt vers bloed in zou kunnen inbrengen in de “genepool”. Zij zouden immers graag zien dat hij als dekreu wordt ingezet en om op de lijst van dekreuen geplaatst te worden moet de reu minimaal 2 maal een tentoonstelling- of (Kamp)clubmatch uitslag hebben met de kwalificatie Zeer goed of Uitmuntend,   of  1 tentoonstelling (min.ZG) en een (min) KNJV-C of een werkkwalificatie.                       

Voor de fokker vond ik het jammer dat er maar 5 van de 9 nakomelingen van Inukshuk the Gloucester en Suyferhout’s Cosmo zijn verschenen. 4 Reuen en 1 teefje. Deze honden hebben – op 1 na – alle het predikaat ZG gekregen.

Het was als deelnemer natuurlijk onmogelijk om foto’s te maken. Dat hebben anderen voor hun rekening genomen. Zodra ik er daar een paar van krijg, zal ik er hier nog wel 1 of 2  invoegen.

* de jachtknobbel is de kam op het achterhoofdsbeen, die dienst doet als oppervlaktevergroting ten behoeve van de aanhechting van de Musculus temporalis (hapspier); de jachtknobbel is vooral bij verschillende jachthonden goed ontwikkeld om het apporteren mogelijk te maken.
Advertenties

Posted 3 oktober 2010 by Cybermum Netherlands in Diesel, mijn Drent

9 responses to “Het resultaat

Subscribe to comments with RSS.

 1. Al met al een succesvolle dag dus! Ga je Diesel als dekreu inzetten?
  xsjerrie

 2. Indeed spannend allemaal. Met zeer goede resultaten wel, te gek toch.
  Krijg je nou later nog eens zo’n test met Diesel, of is dat eenmalig?
  liefs san

  • Welke test bedoel je precies Sanneke? De keuring van het nest op de fokdag is eenmalig, het bijbehorende jachttestje ook. Dat was trouwens een optie. Hoefde niet. Resultaat PRA-test is 12 mnd geldig en zou je dus in principe elk jaar moeten laten doen.

 3. Hahaaaa denk dat diesel wel wil.

  Al met al dus een mooi resultaat voor jou drent.
  Je mag trots op ‘m zijn

 4. Zeer goed is toch een schitterend resultaat hoor Bea, daar kan je trots op zijn!
  Groetjes van Edward.

 5. Wow het ziet er prachtig uit meis… ik kom straks ff alles lezen, eerst de grijze slingers opruimen in huis daar word ik niet vrolijk van
  xxLiefs Dorien

 6. Geweldig dat je hond het zo goed doet. Je hebt zo wel eer voor je werk. Fijn is dat Bea.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: