Wist jij dat? Een stukje geschiedenis.   2 comments

Elf november is in België en Frankrijk een Nationale feestdag en dus een vrije dag. In Frankrijk is er in elk dorp dat zich respecteert een herdenking aan het plaatselijke monument ter ere van hen die gesneuveld zijn voor Frankrijk.

In Normandië ligt het piepkleine dorpje Fleury-sur-Orne. Een kerk met een middeleeuwse toren, dan heb je het zo ongeveer wel gehad. Het meeste is in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd.
Het bijzondere aan Fleury is dat het eigenlijk helemaal geen Fleury heet. Al sinds het jaar 1077 stond het bekend onder de naam Allemagne. Duitsland dus. Dat veranderde toen de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog het oost-Franse dorpje Fleury-devant-Douaumont verwoestten. De gemeenteraad van Allemagne besloot daarop dat haar eigen naam niet meer kon en verving die door de naam van het verwoeste dorp. Dat dorp is één van de negen dorpen die nooit herbouwd werden om de herinnering aan de slag om Verdun levend te houden.
Hoe dan ook, ook in Fleury-sur-Orne zien ze alle reden om de Eerste Wereldoorlog op deze elfde november, de dag van de wapenstilstand van 1918, plechtig te herdenken. Vanmorgen om 11 uur stonden ze weer paraat om te gedenken bij het monument voor de gevallenen. En Fleury 92 jaar na dato weer Allemagne noemen? Geen denken aan, zeggen ze in Fleury.
Coördinaten Fleury-sur-Orne: N 49.146944, O -0.375278.
Coördinaten Fleury-devant-Douaumont: N 49.195556, O 5.435278

Voor de lezers die de taal machtig zijn volgt hier een link naar de Franstalige site van de verwoeste dorpen voor het hele verhaal.

Advertenties

Posted 11 november 2010 by Cybermum Netherlands in Geschiedenis

2 responses to “Wist jij dat? Een stukje geschiedenis.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dit wist ik niet Bea en het is een mooi stuk geschiedenis, Frans kan ik niet lezen maar je log zegt genoeg, ik heb ook nooit geweten dat ze in Frankrijk negen dorpen nooit hebben herbouwd na de verschrikkingen, wel zijn er vanavond in de storm en plensregen nog 9 kinderen aan de deur geweest met hun lampionnetjes, ik heb ze maar wat extra’s gegeven want flink vind ik dat wel.

  2. Wist je ook dat er in Ieper (Belgie)nog elke dag de lastpost
    gespeeld wordt. Wij zijn daar een keer bij geweest. Heel indrukwekkend. Elke dag in weer en wind en dat al sinds het einde van de eerste wereld oorlog. Ook de monumenten bekeken en dan van die klaproosjes vinden .met de tekst. “dit is mijn opa ” Al die namen die er in gegraveerd zijn en vele nationaliteiten. Ja heel indrukwekkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: