Dus toch?   4 comments

Weet je nog dat ik dit schreef en dat menigeen dacht dat het zo’n vaart niet liep en dat het alleen maar om extra dingen ging?

Welnu, vandaag staat op Nu.nl het volgende bericht.

Bewoners instellingen betalen van alles zelf.

“Instellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen, psychiatrische inrichtingen en revalidatieoorden laten hun bewoners extra betalen voor allerlei zaken, die zij op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ gratis zouden moeten krijgen.

De instellingen vragen onder meer geld voor toiletpapier, een extra kopje thee, onderleggers in bed, fruit en nagels knippen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. De NZa heeft, nadat over dit onderwerp discussie was ontstaan in de Tweede Kamer in het najaar van 2010, gevraagd om meldingen van extra betalingen en kreeg binnen korte tijd ruim vierhonderd reacties uit het hele land.

Verbetering

”We zien verbetering sinds die tijd maar nog steeds worden er regels overtreden”, aldus een woordvoerder van de autoriteit. ”We blijven het in de gaten houden en als instellingen niet verbeteren, gaan we handhavingsmaatregelen treffen.”

”Dat toont aan dat het om meer dan incidenten gaat, want als één bewoner van een huis het toiletpapier niet gratis krijgt, mag aangenomen worden dat dit voor iedereen geldt”, aldus de autoriteit in een rapport over de misstanden, dat recent naar het ministerie van VWS is gestuurd.

Onduidelijke lasten

Instellingen vragen ook ten onrechte geld voor onduidelijke lasten als administratiekosten, bijdrage ontspanning of onderhoud, allemaal kosten die volgens de NZa in de AWBZ zijn geregeld.

Soms worden dergelijke kosten een verplichte bijdrage genoemd, maar dat mag volgens de NZa niet.

”We zien de meeste overtredingen op punten waar de regels glashelder zijn. Zoals het geval van toiletpapier en voeding, ook fruit. De AWBZ schrijft evenwichtige voeding voor, daar mag geen extra geld voor gevraagd worden”, aldus de woordvoerster.

”Datzelfde geldt voor ontspanning, zoals bingo of een muziek- of kaartavond.”

Anoniem

De autoriteit constateert dat veel melders anoniem willen blijven om zichzelf of hun familie te beschermen. Zo krijgt een bewoonster van een verzorgingshuis geld om haar eigen ontbijt en lunch te kopen, maar is zij niet in staat om boodschappen te doen.

Dat doet het huis voor haar, maar brengt daarvoor 5 euro per keer in rekening. Een ander moet de wegwerphanddoekjes betalen die de verzorging gebruikt, wat haar 2,45 euro in de vijf dagen kost.

Klachten

De NZa heeft ruim honderd klachten doorgestuurd naar de zorgkantoren, die actie moeten ondernemen. Tot nu toe is in ruim de helft van de gevallen geconstateerd dat de klachten klopten.

Nog elke week komen nieuwe meldingen binnen. Er zijn nog geen strafmaatregelen opgelegd.

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft een debat over de kwestie aangevraagd met de minister van VWS en de staatssecretaris van Justitie.

”Het gaat hier in sommige gevallen om fraude en dat is gewoon strafbaar”, zegt zij. De SP wil strengere maatregelen. ”Het is schandalig. Wij kregen een melding van iemand die in een instelling wel koffie kreeg, maar zelf voor de suiker en melk moest betalen.”

Advertenties

Posted 17 februari 2011 by Cybermum Netherlands in Varia

4 responses to “Dus toch?

Subscribe to comments with RSS.

  1. Laat me der ff aan denken dat ik tegen die tijd de Lotto win….. wat een toestanden zeg op je ouwe dag. Maar het kan nog gekker, ga eens naar Portugal.
    Afschuwelijk wat daar gebeurd, salarissen zijn om te janken terwijl alles hetzelfde kost als hier. als je daar duizend euro per maand verdiend dan ben je rijk om over de voorzieningen van de ouderen maar niet te spreken. Je mag blij zijn als je kinderen op de wereld hebt gezet, dan heb je nog hoop op een “verzorgde” tijd. Kinder of familieloos, pfoe, die worden uiteindelijk gevonden ergens… Dan lijkt alles hier nog redelijk :s

  2. Ja dat las ik gisteren ook. Het is echt schandalig. Ik dacht dat je daar al voor betaalde.En de eigen bijdragen is niet misselijk. Volgens mij is dat in ieder geval je AOW. Ik hoop er ook nooit te belanden en verzorgt te worden door mijn kinderen zie ik ook niet zitten. Als het zover is hoop ik maar dat ik er stilletjes tussen uit kan knijpen, Wat een wereld is het toch, Bah

  3. ik mag wel zeggen eindelijk !!! maar misschien en hopelijk dat de politiek dan ook wakker wordt want dit soort praktijken ontstaan niet zomaar, ze moeten ergens het geld vandaan halen.

  4. Het is goed dat het in de publiciteit komt maar dan nog zal er weinig veranderen Bea, ik kom nu al ontzettend veel jaren in verzorgingshuizen, eerst bij mijn grootmoeder en nu bij mijn moeder en ik heb genoeg gezien, gehoord en meegemaakt, zelfs de plastic handschoentjes waarmee de verzorgsters de mensen helpen moeten zelf betaald worden, in bepaalde gevallen heb ik zelf ingegrepen en dat heeft wel geholpen maar in sommige gevallen weet je het niet eens en als je er achter komt dan heb je oplaatst zoiets van “laat maar”, ook hier blijf ik zeggen PAK HET MANAGEMENT AAN.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: