Het is weer begonnen   3 comments

Wat er weer begonnen is? De jachthondentraining KNJV Gewest Twente. De eerste training, bestaat uit een test. Aan de hand van de prestaties van hond en voorjager worden de groepen dan ingedeeld, zodat deze bestaan uit combinaties van een gelijk niveau.

Mijn bundel energie kennende, ben ik vanochtend maar weer eens extra vroeg opgestaan en heb hem eerst een uurtje in het bos laten rondbanjeren. Daarna zijn we weer naar huis gegaan en heb ik redelijk uitgebreid ontbeten. Vervolgens heb ik mijn Diesel in de auto geladen en zijn we naar Markvelde gereden voor deze eerste bijeenkomst. Ik heb ze niet geteld, maar ik schat dat er toch wel zo’n 50 honden en hun voorjagers hebben meegedaan.

Voor degenen die het fenomeen niet kennen en zich misschien afvragen waar die test dan uit bestaat: uit een proef, gelijk aan de KNJV Jachthondenproef en daar wordt de training op 25 juli ook weer mee afgesloten.

Dit is wat we dus vanochtend gedaan hebben:

 

(Onderdelen van het C-diploma)

 • Aangelijnd en los volgen:
  1. De hond moet zijn voorjager over een traject van ongeveer 40 meter volgen. Dit traject moet eerst aangelijnd en vervolgens onaangelijnd worden afgelegd.
  2. Het traject heeft de vorm van een zandloper waardoor de voorjager steeds twee bochten met zijn hond aan binnenkant en twee bochten met zijn hond aan de buitenkant moet maken.
  3. Tijdens het onaangelijnd volgen moet de voorjager halsband en lijn op een door de keurmeester aangewezen plaats achterlaten.
 • Uitsturen en komen op bevel :

De hond moet zonder halsband of lijn, vrij worden uitgezonden en van een afstand van ongeveer 30 meter op bevel naar zijn voorjager komen. De voorjager moet dit bevel geven onmiddellijk nadat de keurmeester hem dit opdraagt.

 • Houden van de aangewezen plaats :
  1. De hond moet, zonder halsband of lijn en zonder dat enig voorwerp bij de hond is achtergelaten, de hem aangewezen plaats houden tot zijn voorjager hem weer ophaalt.
  2. De voorjager dient twee volle minuten buiten het gezichtsveld van de hond te verblijven.
  3. De keurmeester dient er op toe te zien dat de hond niet door verwaaiing of inrichting van de proef kan weten dat zijn voorjager in zijn directe omgeving verblijft.
 • Apport te land :
  1. De hond moet, zonder halsband of lijn, een, in overzichtelijk terrein, weggeworpen wild konijn apporteren.
  2. De voorjager mag tijdens de uitvoering van de proef de hem aangewezen plaats niet verlaten.
  3. De hond moet het konijn binnen handbereik van de voorjager brengen.
  4. De Werper dient het konijn zo ver mogelijk van zich weg te werpen, doch op een zodanige plaats dat het konijn op ongeveer 25 meter van de hond terechtkomt.
  5. De valplaats dient zodanig te worden gekozen dat de hond vanaf de positie bij de voorjager het konijn kan zien liggen.
  6. De hond mag in opdracht van de keurmeester, na één seconde, nadat het konijn gevallen is worden uitgestuurd om te apporteren.
  7. Een konijn mag bij deze proef meerdere malen door verschillende honden worden gebruikt.
 • Apport uit diep water : (waar het vanochtend betreft moet je overal waar hier “eend” staat “duif” lezen)
  1. De hond moet, zonder halsband of lijn, een in overzichtelijk, diep water geworpen wilde eend apporteren.
  2. De eend moet op een zodanige plaats in het water worden geworpen, dat de hond om de eend te bereiken, moet zwemmen.
  3. De valplaats dient zodanig te worden gekozen, dat de hond, vanaf de positie bij de voorjager, de eend kan zien liggen.
  4. Tijdens het werpen van de eend wordt een schot gelost. Werper en geweer blijven gedurende de hele proef op hun plaats staan.
  5. Het schot wordt afgegeven op het moment dat de eend op het hoogste punt is.
  6. De keurmeester zal de voorjager de plaats wijzen waar vandaan hij zijn hond moet inzetten en waar naar toe de hond de eend moet brengen. Deze plaats zal zodanig worden gekozen dat zij ongeveer drie meter, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, uit de waterkant ligt.
  7. De hond mag in opdracht van de keurmeester, na één seconde, nadat de eend gevallen is, worden uitgestuurd om te apporteren.

 

(Onderdelen van het B-diploma – waaronder ook alle onderdelen van het C-diploma)

 • Verloren apport te land, waarbij de hond, zonder halsband of lijn een in dichte dekking geworpen stuk wild moet apporteren. De afstand van de plaats vanwaar de hond wordt ingezet tot aan de valplaats van het wild behoort zodanig gekozen te worden dat de hond, wanneer deze in de buurt van het wild is, zijn voorjager niet ziet. Het wild dient ook weer correct zittend en op commando afgegeven te worden.
 • Markeer apport te land, waarbij de hond een voor hem zichtbaar stuk wild moet apporteren over een afstand van ca. 60 meter. Tijdens het werpen wordt een schot gelost. De hond dient de valplaats van het wild te onthouden, wat moet blijken doordat de hond zonder te zoeken recht op zijn doel afgaat.  
 • Apport over diep water, waarbij de hond, een aan de overkant van een breed water (minimaal 10, maximaal 40 meter breed) weggeworpen stuk wild moet apporteren. De plaats waar het wild wordt geworpen dient zodanig gekozen te worden, dat de hond vanaf de plaats waar hij uit het water komt het wild niet ziet liggen. Bij voorkeur dient de hond in een rechte lijn naar de overkant te zwemmen.

Er is ook nog een A-diploma, maar daarover  zullen we het hier maar niet hebben. Daar zijn wij nog lang niet aan toe.

Om half drie ongeveer waren we terug. Ik heb Diesel in de kennel gestuurd en heb zelf de laarzen uitgetrokken en even een kop koffie gedronken. Toen heb ik nog boodschappen gedaan en wat er verder  nog moest gebeuren en nu ben ik “munt”, zoals ze zeggen. Diesel ligt al te knorren en ik duik nu ook met een noodgang mijn eigen lekkere mandje in. En zomertijd of geen zomertijd: MORGEN SLAAP IK UIT!

Advertenties

Posted 26 maart 2011 by Cybermum Netherlands in Diesel, mijn Drent

3 responses to “Het is weer begonnen

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dat is nogal wat Bea, maar daar lacht Diesel natuurlijk om….fluitje van een cent voor hem! Via de update kon ik niet op dit blogje komen, ik kreeg een error….vreemd hoor. Ik wens je nog een fijne zondag verder.
  Groetjes van Edward.

 2. Tjonge…..met 50 honden, zal een spektakel geweest zijn. Is dat wel eerlijk Bea ? Ik stel me zo voor dat de baasjes onder het genot van een kop koffie gezellig zitten te keuvelen terwijl de arme viervoeters aan een streng regime worden onderworpen. Er wordt zelfs geschoten lees ik hier boven 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: