Waar whisky al niet goed voor is   4 comments

De Schotse economie en vele Schotten lopen grotendeels op whisky, en nu kunnen zelfs Schotse huizen er mee van stroom worden voorzien! In het plaatsje Rothes wordt een centrale aangelegd die de afvalmaterialen van verschillende whisky-destilleerderijen omzet in warmte en elektriciteit. In 2013 moet de centrale klaar zijn. Bij het destilleren van whisky blijven grote hoeveelheden organisch materiaal over, genaamd "draff". Dit materiaal zal in de centrale worden verzameld en verbrand, waardoor 9000 huizen in de omgeving van stroom kunnen worden voorzien. Een ander restproduct, "pot ale", dat overblijft onderin de destilleerketels, wordt omgezet in kunstmest en veevoer. Het restmateriaal van zestien destilleerderijen, waaronder bekende merken als Glenlivet, Chivas Regal, Macallan en Famous Grouse, zal in de centrale verwerkt worden. Milieugroepen in Schotland laten weten blij te zijn met het grootschalige project, dat een goede toevoeging vormt voor de duurzame energie-industrie van Schotland. De aankondiging komt vlak voor de verkiezingen van het Schotse parlement. De leider van de Scottish National Party (SNP) heeft beloofd dat zijn partij voor 2020 heel Schotland van hernieuwbare energiebronnen zal voorzien. Labour heeft zijn beloftes als "verzinsels" afgedaan.

(bron: WaarMaarRaar)

Advertenties

Posted 14 mei 2011 by Cybermum Netherlands in Varia

4 responses to “Waar whisky al niet goed voor is

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kijk, nu hebben de Schotten een goed exuus om zoveel mogelijk whisky naar binnen te gooien, dan blijft het licht branden he?
  Groetjes van Edward.

 2. De reactie van Edward is er een van de categorie ‘van oor tot oor’. Leuk om de druilerige zondag mee te beginnen. Het is natuurlijk een goed plan van de Schotten en dat Labour meteen begint te steigeren…… ach, als alle politieke partijen, overal ter wereld overigens, elkaar eens zouden complimenteren met elkaars goede ideeën, invallen, opmerkingen, daden en wat dies meer zij, dan had ieder land eigenlijk aan een éénpartijenstelsel genoeg. Maar helaas doen politici tot in den treure mee aan het kinderachtige spel ‘vliegen afvangen’. Geen wonder dat de burger steeds verder vervreemdt van de politiek en niet eens meer de moeite neemt om te gaan stemmen.
  Ik ga morgen een krat single malt inslaan; afgezien dat ik mezelf er een plezier mee doe, help ik de Schotten met het verder uitbreiden van duurzame energie-industrie 😉
  I x

 3. Met Draaaank meer gaaaaank 🙂
  Een beter milieu begint bij jezelf…….Proost Bea

 4. Dat is dan een prima idee van de Schotten en Labour ach natuurlijk hebben die het idee dat het niet zal lukken, heel Schotland zal ook wel niet met stroom komen te zitten van de whisky stokerijen maar duizenden huishoudens is toch al heel wat, nu Nederland ook maar op het platteland beginnen met het stoken van whisky, ik ben er glad voor! Een leuk berichtje Bea, lieve groet, Ann.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: