Parbleu/Te drommel!   1 comment

Las net dit bericht op WaarMaarRaar.

“Een Canadees stel claimt dat de luchtvaartmaatschappij ‘hun recht om te worden aangesproken in hun moedertaal niet heeft gerespecteerd’ Michel en Lynda Thibodeau hebben Air Canada aangeklaagd na te zijn aangesproken in het Engels in plaats van het Frans tijdens een vlucht vanaf Ottawa. Ondanks dat de heer Thibodeau vloeiend Engels spreekt, klaagde dat hij niet werd begroet in het Frans toen het paar incheckte voor de vlucht. Daarnaast heeft hij de werknemers van de luchtvaartmaatschappij aangemerkt als “kwaadaardige, onderdrukkende en verwerpelijke mensen” toen zijn vragen niet in het Frans werden beantwoord. Vervolgens klaagde het duo over de Engelssprekende stewardess die hen aan boord van het vliegtuig een 7up bracht, in plaats van een sprite. De heer Thibodeau had Air Canada aangeklaagd voor 350.000 pond wegens schending van de wet (Official Languages Act ), die Air Canada moet volgen en dus diensten moet leveren in zowel het Engels als het Frans. Echter een Canadese federale rechtbank besloot dat de luchtvaartmaatschappij het paar 7.850 pond moet uitbetalen als schadevergoeding en excuses moet aanbieden. De uitspraak heeft vervolgens het debat over de taalkundige verdeling van Canada weer aangewakkerd. Officieel is het land tweetalig, maar de nationalisten in het Franstalige Quebec zien die verdeling graag anders (Frans) De heer Thibodeau zei na de uitspraak vorige week: ‘Dit was een schending van mijn taalkundige rechten, en op een gegeven moment moet je opkomen voor je rechten of ze verliezen.’ Hij diende in 2002 al een gelijkaardige klacht tegen de bus bedrijf in Ottawa in, nadat een chauffeur hem begroette met ‘hello’ in plaats van ‘bonjour’. De Canadese grondwet expert Michael Behiels zegt hierover: “Canada is een officieel tweetalig land en Air Canada is daarom gebonden aan de officiële talen wet. Wanner het de wet niet respecteerd zal dat de separatisten in Quebec verder provoceren, en we willen niet dat dat gebeurt.” Een woordvoerder van Air Canada zegt dat het bedrijf de uitspraak onderzoekt.”

Dit deed mij gelijk denken aan vroeger. Het was na een toespraak van generaal De Gaulle in 1967 in Montréal waarin hij zijn beruchte uitspraak “Vive le Québec libre !” deed, dat wij als vrienden onder elkaar grapten: ga je mee, dan gaan we de Canadezen bevrijden. 😉

Advertenties

One response to “Parbleu/Te drommel!

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bea, Waarom heb ik nu als Vlaming zo’n “déja vu” gevoel bij het lezen van dit bericht. Wij maken deze zaken dagdagelijks mee in Belgenland. Maar denk nu niet dat ik een steen werp naar de Walen wat er zij separistische politieke partijen in Vlaanderen die minstens even erg zijn. Dat kan ik hier op jouw blog vertellen en ook in Frankrijk maar in Vlaanderen zwijg ik daar liever over om niet scheef te worden bekeken !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: