Kop op, borst vooruit.   3 comments

Canadese wetenschappers aan de Universiteit van Toronto hebben aangetoond dat de lichaamshouding van mensen van invloed is op de mate waarin ze pijn kunnen weerstaan.

Vooral een onderdanige houding heeft een negatieve uitwerking op de pijngrens. Mensen die staan of zitten met een ingezakte rug en hun armen of benen gekruist voor hun lichaam houden, ervaren veel sneller pijn dan personen die hun rug recht houden.

De wetenschappers gaven 89 proefpersonen de opdracht om een bepaalde houding aan te nemen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek moest zich zo dominant mogelijk positioneren door de rug strekken en de borst vooruit te steken.

De anderen namen juist een onderdanige houding aan door hun lichaam te laten inzakken en hun ledematen te kruisen.

Vervolgens brachten de wetenschappers een bloeddrukmeter aan op de bovenarm van elke deelnemer. De band van het apparaat werd opgepompt, totdat de proefpersonen een stopteken gaven, omdat ze pijn voelden.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen met een dominante lichaamshouding veel minder snel last hadden van de band. Het effect werd gemeten bij zowel staande als zittende personen.

Volgens de wetenschappers suggereert de uitkomst van het onderzoek dat de pijngrens van mensen direct wordt beïnvloed door hun houding.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Social Psychology.

Uit eerdere onderzoeken van de Canadese wetenschappers bleek overigens al dat een dominante lichaamshouding ook kan helpen bij het verwerken van emotionele pijn, zoals een verbroken liefdesrelatie.

Advertenties

Posted 23 juli 2011 by Cybermum Netherlands in Varia

3 responses to “Kop op, borst vooruit.

Subscribe to comments with RSS.

  1. De wetenschap kan me nog meer vertellen Bea, borst vooruit en rug recht, hoofd ook overigens en vooral oogcontact is prima maar de pijn is er vaak niet minder om en dan is het omgekeerd, rug kromt zich en van de dominante houding blijft dan weinig over. Leuk om te lezen maar ook de wetenschap is niet zaligmakend meis, roken wordt tegenwoordig aangeraden bij mensen met een depressie, er is al jaren geleden bekend dat meeroken heilzaam is tegen alzheimer en dementie, maar nu hebben ze weer uitgevonden dat roken de hersens schaadt, wie het langer nog weet mag het zeggen. Een heel fijn weekend gewenst samen met Diesel!

  2. Ik vraag me ook altijd af hoe serieus ik dergelijke onderzoeken moet nemen. Tijdens het trainen hoef ik in ieder geval niet als een drol aan de gewichten te gaan hangen of trekken want dan bak ik er niets van. Het gaat er wel om dat je lijf en spieren goed gebruikt en dan is een fiere houding onontbeerlijk en kan je de pijn van het verzuren van je spieren langer verdragen. Als ik echte flinke kiespijn heb (om maar wat te noemen) zie ik geen heilzaam effect in een fiere houding…….kortom……slaat nergens op

  3. Van al die studies word ik soms knettergek en leg ze meestal opzij..boter is slecht voor de gezondheid tot reen ander onderzoek zegt dat het beter is dan margarine omdat die uit zaken bestaat waar plastic van gemaakt wordt..1 ding weet ik zeker..ben reumapatiënt , ben nooit zonder pijn..maar wat ze hierboven beweren is onzin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: