Demonstratie Drentsche Patrijshonden   10 comments

Vandaag hebben wij deelgenomen aan een demonstratie op de landgoedfair op landgoed  Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.

Vanmorgen om 05.00 u opgestaan. Ontbeten, spullen bij elkaar gezocht en naar de auto gebracht, hond uitgelaten en om 07.00 u vertrokken richting Beesd. Ruim speling genomen met de tijd, want ik had gezien dat er onderweg op 2 plaatsen wegwerkzaamheden waren en dat zorgt meestal voor een flinke vertraging. Gelukkig viel dat op de heenweg reuze mee. We waren om 08.35 u al ter plekke.

Het is een hele leuke dag geweest. We moesten om 9 uur verzamelen. We waren zodoende de grote toeloop van bezoekers ruim voor.

Er waren in totaal 35 honden met voorjagers. Eerst werd er geoefend voor de demonstratie. Tijdens die oefening kregen we ineens een hevige bui op de kop, met zelfs hagel en vluchtte iedereen de auto in. Gelukkig duurde het niet erg lang en konden we de oefening alsnog doen.

Het is de hele dag verder bloedheet geweest, 28° en zowel de honden als de voorjagers hebben er behoorlijk last van gehad. Diesel en ik hebben er samen 4 l water doorgejaagd en De Linge was dichtbij, dus …. Zelf blijk ik achteraf aardig verbrand te zijn op die plaatsen die niet bedekt waren, t.w. armen, gezicht en de V van m´n poloshirtje. En dat terwijl ik me van tevoren dik ingesmeerd had.

De echte demonstraties (eentje om ± 13.00 u en eentje om 16.15 u ongeveer) vonden plaats in een hele grote ring. Die ring was iets van 90m in doorsnede, dus bijna een hectare groot!

Daarin waren al allerlei demonstraties geweest voordat wij aan de beurt waren. Met paarden, politiehonden etc. Dus daar hingen allerlei spannende luchten (en over wat er lag zullen we maar zwijgen), wat niet heel erg bevorderlijk was voor de concentratie van de honden, maar ze hebben hun best gedaan.

In de ring moesten we allemaal netjes achter elkaar lopen in een grote cirkel. Daarna opstellen in het midden en de honden laten zitten met de koppen om en om naar links en naar rechts. De voorjagers moesten dan een meter of 20 bij de honden vandaan lopen (in dezelfde richting als de kop van hun hond, dus ook naar links of rechts). Dan moesten eerst de linkse honden worden ingefloten en daarna de rechtse. Toen werden er nog een paar apportjes gedaan door 2 groepen van 3 honden met hun voorjagers. (Tijd voor meer hadden we niet.) Er werden dummy´s gelanceerd met een launcher, nadat eerst eendengekwaak te horen was. Daarna moesten de honden o.a. een dummy uit een vierkant tussen hekjes en uit een paar nepconiferen (als een korenschoof bijeen gezette takken) apporteren.

Tenslotte werd er nog een kleine demonstratie gegeven door 4 puppy’s uit hetzelfde nest met dingen als zitten, komen op de fluit en apporteren van een puppydummy en dat ging al best leuk en was natuurlijk heel vertederend.

Eén van de medewandelaarsters van de 10e op het Galgenveld in Borculo was ook gekomen en heeft mooie foto’s gemaakt. Twee daarvan heb ik gepikt en plaats ik hier zodat je iets kunt zien van hoe het was.

Advertenties

Posted 21 augustus 2011 by Cybermum Netherlands in Diesel, mijn Drent

10 responses to “Demonstratie Drentsche Patrijshonden

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat een leuk verslag van jullie dag in Beesd, er was dus buiten de honden om heel veel te zien en puppies kijken is altijd leuk. Ook erg leuk om jou te zien met Diesel en gelukkig dat het na die flinke bui droog is gebleven, eigenlijk wel te warm voor mens en dier maar in dit geval mocht het de pret dus niet drukken. Dit is voor herhaling vatbaar Bea en fijn te lezen dat je zo’n mooie dag hebt gehad wat het verbranden betreft je had er natuurlijk meteen Calendula zalf op kunnen smeren 😉

  • Als je meer foto’s wilt zien: heb een albumpje gemaakt. 🙂
   Je weet het hè? Klik op Foto’s in de balk hierboven, dan zie je het vanzelf.

   • Alle foto’s bekeken en wat een leuk gezicht is dat! Ik vind de foto’s van de honden in het water met dat enorme stuk hout ook geweldig, Diesel is toch wel errug mooi hoor is hij van formaat ongeveer het gemiddelde Bea? Op de foto’s zie ik ze groter en kleiner, zelf heb ik nooit een Drent gehad maar ze zijn allemaal prachtig die hier te zien zijn en ook lekker speels.

    • Volgens de standaard dient de schofthoogte van reuen van 58 tot 63 cm te zijn en van teven van 55 tot 60 cm en is overschrijding van de maat met een enkele centimeter bij een evenredige bouw te aanvaarden. Van Diesel was het de laatste keer dat ik heb geprobeerd de schofthoogte op te meten zo’n 61 à 62 cm. (Maar ik vond het erg moeilijk om dat goed op te meten.)

 2. Diesel & Bea in de arena 🙂 Je staat te stralen hoor.
  Kan me het concentratieprobleem van diesel best voorstellen….hebben wij mannen in de fabriek ook als we de geur van vrouwelijk parfum opsnuiven van een kantoormedewerkster op een rondje over de produktievloer, staan we te snuiven als een stelletje jachthonden 🙂

 3. Dat is een leuke en gezellige dag geweest Bea, gelukkiig dat de hagelbui snel weer voorbij was. De demonstratie van de puppy’s zal inderdaad vertederend geweest zij om te zien, het zijn poepies. Een hartsikke leuke foto van jou samen met Diesel, je kunt wel zien dat je het naar je zin hebt!
  Groetjes van Edward.

 4. De fotoserie is ook leuk om te zien, de foto waar Diesel op een andere hond afgaat, is voor mij de beste hoor.

 5. voor al die luchtjes deden de honden het heel goed hoor. ik kreeg het met boris niet voor elkaar, dat kan ik je wel vertellen!

 6. Het ziet eruit dat jullie een heerlijke dag hebben gehad Bé, je loopt zoals Henk al zei heerlijk het zonnetje uit hangen. Ik ga nou ff naar de foto’s loeren, tot snel weer.
  Liefs, San

 7. Dus je was in de buurt! Mooi daar he, op dat landgoed!
  Heb even je foto’s bekeken, wat ontzettend leuk! bijzonder om te zien en te lezen, de band tussen Diesel en jou…. prachtig!

  groeten,
  Connie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: