De ontstaansgeschiedenis van Holten   2 comments

Je denkt misschien: alwéér een ontstaansgeschiedenis, blijft ze aan de gang? Maar dit stukje hoort goed bezien eigenlijk wel bij de vorige post, want:

In 2001 werden de gemeenten Holten en Rijssen samengevoegd tot één gemeente, met de werknaam Rijssen. Per 15 maart 2003 werd de naam gewijzigd in Rijssen-Holten. Op 1 april 2011 bedroeg het inwonertal 37.467 (bron: CBS) op een oppervlakte van 94,40 km². De voormalige gemeente Holten was qua oppervlakte ongeveer drie keer zo groot als Rijssen, maar qua inwoneraantal circa drie keer zo klein. De gemeente Rijssen-Holten maakt deel uit van de plusregio Regio Twente. Dat één en ander overigens niet zonder slag of stoot gerealiseerd kon worden moge duidelijk zijn als je weet dat Holten van oudsher in Salland ligt en Rijssen in Twente.

Nu  ligt Rijssen-Holten dus deels in Twente en deels in Salland.

                                                            260px-Flag_Salland.svg

 

 

Holten en de Holterberg zijn voor velen een begrip. Voordat er sprake was van de ‘Berg’ werd datgene wat nu land is overstroomd door water van de zee. De rivieren Rijn en Maas voerden enorme hoeveelheden zand en grind aan en bedekten daarmee de zeebodem. In de IJstijd drong het ijs uit Scandinavië op en stuwde het hele aardlagen op. Hierdoor zijn de Holter- en de Lemelerberg en de heuvels van de oostelijke Veluwe ontstaan. Toen het ijs van deze gletsjers wegsmolt bleven er grote rotsblokken achter. Bodemkundige vondsten geven een indruk van flora en fauna, maar vooral van menselijk leven door de eeuwen heen. In de omgeving zijn voorwerpen gevonden die duiden op de aanwezigheid van de Neanderthalers. Stenen en bronzen gereedschappen en scherven van aardewerk, onder andere gevonden in de Beuseberg en de Zuurberg, vormen sporen uit het Laat-Neolithicum, de Vroege Bronstijd en de IJzertijd.
In 1277 komt de naam Holten voor het eerst voor in geschriften. Volgens ‘Verslagen en mededelingen Overijssels Regt en Geschiedenis’ stonden er in het jaar 1429 37 huizen in de marke Holten. In 1470 waren het er al 70. Volgens de parochielijsten van de Domfabriek is Holten in 1395 al een parochie. De gemeenschappelijke gronden rond Holten waren ondergebracht in de marke en werden door de markegenoten beheerd. In een reglement werden de regels vastgesteld waaraan de markegenoten zich hadden te houden.
Holten heeft moeilijke tijden gekend. Het dorp is belegerd geweest door Spaanse, Staatse, Munterse, Franse, Pruisische en Engelse troepen en Kozakken, of zij trokken erdoorheen. In 1829 werd Holten getroffen door een grote brand die bijna het gehele dorp in de as legde. In 1940 trok het Duitse leger door het  dorp en in 1945 lag Holten in de vuurlinie toen de bevrijders oprukten. De Canadese begraafplaats herinnert nog aan deze strijd voor de vrijheid.
Holten was van oorsprong een agrarisch dorp. Belangrijk was het houden van melkvee. Ook werden er varkens gehouden en verhandeld. De industrie in Holten heeft met name na de Tweede Wereldoorlog een grote ontwikkeling doorgemaakt. Als toeristische trekpleister is de Holterberg van groot belang. In 1929 werd er een onverharde ‘autoweg’ over de Holterberg geopend. In 1962 werd deze vervangen door de huidige (verharde) Toeristenweg.

Advertenties

Posted 9 december 2011 by Cybermum Netherlands in Geschiedenis, Varia

2 responses to “De ontstaansgeschiedenis van Holten

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dit sluit mooi aan op je vorige blog Bea, het is altijd interessant om een stukje geschiedenis te lezen. Ik wens je een goed weekend, en rustig aan met het knietje hoor!

  2. Mooi dat je er dit ook nog even bij hebt gezet, en dat ons land herhaaldelijk door andere landen is bezet is wel duidelijk ook alleen al aan het aantal Franse woorden dat we er aan over hebben gehouden 😉 Weer een interessant stukje leesvoer Bea, nog een fijn weekend al moet je wat rustig aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: