Tsjechische oud-president Vaclav Havel overleden   1 comment

Lees net (13:59) dat Vaclav Havel, de oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, op 75-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden.

vaclav-havel-2    Zijn motto was:  "Leven in waarheid"

Hij stierf na een lange ziekte in zijn huis in Hradecek, terwijl zijn vrouw en een aantal kloosterzusters bij hem waakten. De kettingroker Havel onderging verscheidene jaren geleden een operatie wegens longkanker.

Havel, van oorsprong dichter en toneelschrijver, was een van de belangrijkste dissidenten tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije.

Hij behoorde in 1977 tot de ondertekenaars van Charta ’77, een manifest waarin dissidenten opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en democratie in Tsjecho-Slowakije.

Erasmusprijs

Havel werd na de val van het communisme in 1989 president van Tsjecho-Slowakije. Toen Tsjechië en Slowakije op 1 januari 1993 uit elkaar gingen, werd hij president van Tsjechië. Hij legde die functie na twee termijnen in 2003 neer.

Havel ontving in 1986 de Erasmusprijs. Oorspronkelijk wilde de stichting die de onderscheiding toekent, de dissidentenbeweging Charta ’77 bekronen, maar minister Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken verzette zich daartegen, omdat hij vreesde dat de betrekkingen met Tsjecho-Slowakije dan zouden worden geschaad.

Daarom werd besloten de prijs toe te kennen aan Havel, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging.

Advertenties

One response to “Tsjechische oud-president Vaclav Havel overleden

Subscribe to comments with RSS.

  1. In elk geval een groot man en mens en een staatsman om van te dromen. Luc van der Kelen schreef in zijn colum in “Het Laatste Nieuws” deze morgen dat hij hem plaatste naast Nelson Mandela. Als dat geen eerbetoon van jewelste is !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: