Positieve instelling niet handig?   7 comments

Wat lees ik vanochtend nu weer? Positief zijn is goed, maar niet altijd even handig. Vrolijke en verliefde mensen, reageren minder alert in gevaarlijke situaties.

Tot die conclusie komt cognitief neurowetenschapper Henk van Steenbergen. Van Steenbergen onderzocht of emoties ons helpen of juist in de weg staan wanneer we iets ingewikkelds moeten doen. Hij liet proefpersonen naar muziek luisteren of plaatjes kijken om in een bepaalde emotie te komen en testte daarna de reactiesnelheid. Met hersenscans legde hij vast wat er in het brein gebeurde tijdens die testjes en kwam tot de conclusie dat onze hersenen minder waarschuwingssignalen afgeven wanneer we positief zijn. Wanneer je blij achter het stuur van je auto kruipt en in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht komt, ben je een gevaar op de weg. Blije mensen trappen minder snel op de rem dan iemand die met het verkeerde been uit bed is gestapt. Van Steenbergen: “Positieve emoties remmen de activiteit van deze alarmgebieden in het brein. Mensen in een vrolijke stemming reageerden daardoor minder alert in de testen dan mensen in een negatieve emotionele toestand.” Verliefde mensen reageren ook niet optimaal. Van Steenbergen stuurde hen met een opdracht het laboratorium in. Uit onderzoek bleek dat mensen met vlinders in hun buik zich minder goed op hun taak konden concentreren: ‘Waarschijnlijk gebruiken zij hun cognitieve capaciteit vooral om aan hun geliefde te denken, in plaats van aan de taak die zij moeten uitvoeren.” Het onderzoek van Van Steenbergen is opmerkelijk omdat bijna iedereen waarde hecht aan een positieve stemming. Wie blij is kan de wereld aan, wordt ook door veel psychologen aangehouden. Maar wie blij is loopt dus ook meer risico. De onderzoeker legt uit: “Positieve emoties helpen om stress en spanning tegen te gaan, maar in een moeilijke situatie is dat lang niet altijd handig.” Henk van Steenbergen verdedigt zijn onderzoek vandaag aan de Universiteit Leiden.

Misschien is het dus niet handig van mij, dat ik nogal positief ingesteld ben. Tòch ben ik niet van plan om een minder positieve houding te gaan aannemen. Als je dat gevaarlijk vindt blijf je maar uit mijn buurt. 😉

Advertenties

Posted 17 januari 2012 by Cybermum Netherlands in Nieuws, politiek, wetenschap

7 responses to “Positieve instelling niet handig?

Subscribe to comments with RSS.

 1. wat een flauwe kul
  en vast en zeker gesubsidieerd

 2. Wel een interessant gegeven.

  Ach als er geen negatief bestond, bestond positief toch ook niet.
  Als ik wat sombere gevoelens heb duik ik meestal in het creatieve,
  daardoor worden er blije resultaten geboekt.
  The circle of life 😉

  Keep on smiling.

  Heerlijk hé die zonneschijn en fris ruikende buitenlucht vandaag.
  Enjoy lieve Bea.

 3. Emoties kunnen heel wat doen met mensen, maar ik denk toch echt niet dat mensen die blij zijn of positief ingesteld meer gevaar lopen dan pessimisten, als ik zit mee te zingen in de auto zal ik toch echt ook wel op tijd op de rem trappen voor overstekende fietsers die geen hand uitsteken, alleen zing ik daarna een ander liedje, blijf maar lekker positief Bea altijd negatief zijn is echt niet goed voor de gezondheid en ik geloof er eerlijk gezegd ook niets van.

 4. ik denk dat er een evenwicht die te zijn tussen positivisme en negatieve gevoelens. Beide uitersten deugen niet. Zo is het leven. 🙂

 5. Ik heb er ook zo mijn twijfels bij hoor, of je goed reageert heeft volgens mij vooral met oplettendheid te maken. laat mij maar lekker goeie zin houden want als ik zie wat voor capriolen er plaatsvinden op de weg, zouden al die mensen dan verliefd of gelukkig zijn? als ik zo om me heen kijk lijkt me dat echt sterk.

 6. De ondezoeken vliegen je om de oren, ach ja….die lui moeten bezig blijven hè? Iemand die erg negatief is kan ook denken….waarom zou ik remmen?

 7. volgens mij is adrenaline het toverwoord en levensreddende hormoon in gevaarlijke situaties maar ik ben natuurlijk geen wetenschapper Bea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: