Sabeltand-eekhoorn   8 comments

Het gebeurt mij nogal eens dat er op één dag ineens vrij veel dingen zijn waar ik over wil bloggen. Ik maak dan een keuze tussen 1. direct posten, 2. extra berichtje posten op zelfde dag, 3. voorlopig even laten liggen en later beslissen: posten of weggooien, 4. over laten gaan.

Hier is weer zo’n berichtje dat een tijd is blijven liggen, maar dat ik toch te aardig vond om weg te gooien.

 

Tussen de enorme dinosauriërs, die 100 miljoen jaar geleden de aarde bevolkten, scharrelden kleine zoogdieren rond. Dat blijkt na de vondst van de schedeltjes van twee van die zoogdieren in Argentinië.

Een zoogdier van muisformaat, met een spitse snuit en lange, mes-achtige hoektanden, leefde zo’n 100 miljoen jaar geleden tussen de dinosauriërs in wat nu Zuid-Amerika is. Dat bleek na de vondst van twee relatief ongehavende schedeltjes in een rotsformatie in het noorden van Patagonië. Na jaren van monnikenwerk om de schedels uit het omringend gesteente te bevrijden, kon de Argentijn Guillermo Rougier, hoogleraar paleontologie, de schedels dateren en classificeren.
De gevonden schedels bleken van een tot nu toe onbekend zoogdier dat de onderzoekers Cronopio dentiacutus doopten, naar fantasiedieren uit de boeken van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar.

Scrat
De gevonden dieren breken glansrijk het record voor oudste zoogdier op het zuidelijk halfrond. De schedels zijn zo’n 30 miljoen jaar ouder dan eerder gevonden zoogdierresten. Bovendien is het bijzonder dat er meer dan alleen een tand of kies van de dieren is gevonden. Email in het gebit is de hardste substantie in het lichaam en meestal het enige dat de tand des tijds doorstaat. De vorm en structuur van de gevonden schedels bieden nu de mogelijkheid te reconstrueren hoe Cronopio dentiacutus eruit zag.
Onderstaande afbeelding is een – wellicht wat dramatische – artistieke indruk van de dieren, op basis van de gevonden resten. Ook Rougier kan de overeenkomst met een ietwat dommig karakter uit de film Ice Age niet ontkennen. ‘Ze lijken inderdaad wel een beetje op Scrat, de sabeltand-eekhoorn uit de film’, geeft de paleontoloog toe. Scrat is echter verslaafd aan eikels, terwijl de lange tanden en specialistische kaakspieren van Cronopio juist lijken gebouwd op een dieet van larven en volwassen insecten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAArtiest: Jorge Gonzalez / copyright: Guillermo Rougier

Het onderzoek verscheen op  3 november 2011 in het tijdschrift Nature.

Advertenties

8 responses to “Sabeltand-eekhoorn

Subscribe to comments with RSS.

 1. ik was met de fiets onderweg vandaag , later nog aan de wandel
  ja ook ik zou van alles wel willen bloggen opdat mijn medemens er ook weet van heeft
  ik begrijp dat jij iets las en er over wilde bloggen
  wat als je iets vind tijdens je wandelingen
  dat zou ik wel eens willen
  maar zoveel papier is er volgens mij niet
  geniet van wat je beleefd

 2. ik blog ook redelijk veel tijdens de dag
  soms gewoon microblogje op twitter of tumblr en eventueel blogspot.
  mijn langere blogs houd ik dan weer voor wordpress.
  en niet vergeten mobypicture en flickr.

  Die oude fossielen blijven ons verbazen.
  de puzzel wordt steeds groter en laat meer vragen dan antwoorden op ons af
  toch blijft het interessant.

 3. Dan is Diesel toch leuker, hoor. Right?

 4. Het is ongelooflijk al hoeveel ze weten wat er allemaal op deze aard bodem geleeft heeft en nog steeds vinden ze van alles uit het verleden.
  Uit die tijdperk komen niet alleen de grootste en gevaarlijkste dieren maar ook natuurlijk de vreemdste en kleiner dieren. Alhoewel zeggen ze dat de grootste dino misschien nog gevonden moet worden.
  Ik heb een film gezien laaste over Life After People, echt een aanrader Bea. Het gaat over als de menheid plotseling van de aardbodem zouden verdwijnen, wat zou er dan gebeuren met onze planeet? Met de steden, gebouwen en straten..? met huisdieren en wilde dieren..planten en bomen.
  Hoe lang zou alles zichtbaar blijven…niet lang want de landschap zou snel veranderen in 30 jaar zelfs. Alles dan ook alles zou begroeid zijn met de natuur..overal groen en bomen. Het zou niet herkenbaar meer zijn.

  Leuke post Bea!
  Fijne dag.. gaat goed met je?
  Groetjes Tracey

 5. Het blijft geweldig om er over te lezen dat er zo ontzettend veel miljoenen jaren geleden al zoveel leven was op aarde, dieren die allang zijn uitgestorven worden gevonden en ook de eerste mensen blijven verwonderen, ik hou het nog steeds op Darwin 😉 Slangen met poten, dieren die geëvolueerd zijn van vliegende dieren tot kruipende, en dan is dat nog maar het topje van de ijsberg. Het is eigenlijk wel jammer dat echt gelovige mensen weigeren te geloven in de evolutie want ze missen toch veel aan wetenswaardigheden, heb je de film “Quest on fire (981)” al eens gezien Bea, die gaat over de mensen in de prehistorie en is echt de moeite waard.

 6. 981 moet natuurlijk 1981 zijn, “bloos”!

 7. Ook ik ben een aanhanger van de “Darwin theorie”, hoewel het allang geen theorie meer is natuurlijk. Ik interesser mij altijd voor dit soort dingen, en denk dat er nog heel veel te ontdekken valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: