Herdenking   4 comments

Vandaag wordt de Holocaust herdacht. Het is nu 67 jaar geleden, dat het concentratiekamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd.

En dan te bedenken, dat één op de vijf jonge Duitsers niet weet dat Auschwitz een concentratie- en vernietigingskamp van de nazi’s was.

Dat blijkt uit een peiling van bureau Forsa in opdracht van tijdschrift Stern, die afgelopen woensdag is bekendgemaakt. Van de 1002 ondervraagden deze maand kent 21 procent van de jongeren onder de 30 jaar Auschwitz niet. Wordt er op Duitse scholen dan alleen maar aandacht besteed aan “vaderlandse geschiedenis” die ouder is dan 100 jaar ofzo?

Van de 30-plussers kende 95 procent de betekenis van de plaats wel.

Veel moeilijkheden waren er ook bij de vraag in welk land Auschwitz ligt. Hier moest bijna een op de drie ondervraagden (31 procent) het antwoord schuldig blijven.

De anderen wisten dat het kamp lag in het huidige Polen. Van de ondervraagde Duitsers zei 43 procent dat ze nooit een herdenkingsplaats voor concentratiekampen had bezocht.

Naziverleden

Zo’n vier op de tien Duitsers zeggen trouwens een streep te willen zetten onder het naziverleden. In 1994 was dat nog 53 procent.

Advertenties

4 responses to “Herdenking

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja maar hoe zou dat op de scholen hier zijn
  en in andere EU landen
  denk dat het elkaar weinig ontloopt
  hopelijk worden de onderwijs instellingen wakker
  fijne dag nog

 2. Die vreselijke tijd en gebeurtenissen mogen natuurlijk nooit vergeten worden, maar dat het de jeugd van tegenwoordig niet zo aanspreekt, kan ik mij wel een beetje voorstellen. Dat neemt niet weg, dat het een onderdeel is van onze geschiedenis, en zeker in het onderwijspakket moet blijven.

 3. triest hè , maar ik vraag me ook af hoeveel weten onze scholieren eigenlijk?

 4. Dear Bea, als er al zo ontzettend veel Duitsers zijn en zijn geweest die altijd hebben gezegd “Wir haben est nicht gewusst” hoe zou de jeugd van Duitsland het dan weten, ze zijn er niet bepaald mee opgevoed. Ook ik denk dat het merendeel van de Nederlandse jeugd echt niet zoveel van die tijd weten. Ze weten volgens mij meer van Vietnam, Korea en de huidige oorlogen dan van W.O.II het gedenken blijft voor de ouderen heus wel, maar ik zelf gedenk soms alle oorlogen als je de films ziet en de boeken leest over de Hutu’s en de Tutsi’s die niet zo belangrijk waren omdat er geen olie was dan is er nog nooit wat veranderd. Het is inderdaad een onderdeel van onze geschiedenis en mag eigenlijk niet vergeten worden, maar ook W.O.II zal langzamerhand vervagen voor heel veel jongeren van nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: