Eerherstel voor Keulse heksen   3 comments

De Spits had van de week een aardig bericht vond ik:

In Keulen worden 400-jaar oude rechtszaken heropend om de namen van de veroordeelden te zuiveren. Het gaat om mensen, die in de zeventiende eeuw van hekserij werden beschuldigd.

Een van hen is Katharina Henot. Zij werd in 1627 levend verbrand nadat zij schuldig werd bevonden aan het beoefenen van zwarte magie.

Henot is een van de 38 Keulse heksen wier namen worden gezuiverd door een speciaal aangesteld comité van de stad.  Het comité is opgericht nadat de Keulse dominee Hartmut Hegeler een actie was begonnen voor eerherstel van 38 mensen. Dat waren niet alleen vrouwen, maar ook drie mannen en een jongen. Een meisje van acht, dat ook beschuldigd werd van hekserij, werd uit de stad verbannen.

Aan het einde van de 14e eeuw begon in Europa de wrede vervolging van vermeende heksen die aan tienduizenden vrouwen het leven kostten. In Nederland zou nog in 1613 een heks ter dood zijn gebracht.

Advertenties

3 responses to “Eerherstel voor Keulse heksen

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat is toch wel een rare tijd geweest hoor Bea, er zijn heel wat onschuldige vrouwen op de brandstapel terecht gekomen.Aan dat eerherstel hebben zij natuurlijk niets meer.

  2. Te gek voor woorden om nu nog eens over eerherstel te beginnen Bea, die arme stakkers zijn bij duizenden op de brandstapel terecht gekomen dus dan hebben ze nog wel even werk en het is zoals vaak te laat en te laat zijn vreselijke woorden.

  3. een mooi blog , wat een rare tijd toen , maar ja als je indenkt wat mensen toen maar wisten en de invloed van de kerk, ik bedoel maar, mijn cliënten hebben het nu over hoe je een brief die de huisarts meegaf nog niet durfde in te kijken. en dat is nog geen 30 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: