Spannend   5 comments

Na ruim twintig jaar boren hebben Russische wetenschappers en technici het oppervlak bereikt van een gigantisch zoetwatermeer dat al 20 miljoen jaar afgezonderd ligt onder de ijskap van de zuidpool. Het meer bevat mogelijk levensvormen als van miljoenen jaren geleden en kan helpen in de speurtocht naar leven buiten onze planeet. Het bereiken van ‘Lake Vostok’ is een grote wetenschappelijke prestatie waar de hele wetenschappelijke gemeenschap behoorlijk opgewonden van raakt. Iedereen hoopt een glimp op te mogen vangen van de microbiologische levensvormen die bestonden voor de laatste ijstijden. Het kan ook waardevolle gegevens opleveren voor het onderzoek naar leven op de manen van Jupiter, Saturnus en Mars die ijskappen hebben waaronder de zelfde omstandigheden zouden kunnen heersen. Valery Lukin, chef van de ploeg die de boring uitvoerde verklaarde woensdag dat het oppervlak van het meer vorige week zondag bereikt werd. Er is geen andere plaats op aarde die de afgelopen 20 miljoen jaar in volstrekte afzondering geweest is, vertelde Lev Savatyugin, onderzoeker bij het ‘Arctic and Antarctic Research Institute’ (AARI), het is een kennismaking met het onbekende.Savatyugin zegt verder te hopen dat er oorspronkelijke bacteriën gevonden zullen worden die meer duidelijk kunnen maken over het ontstaan van het leven. “We moeten weten wat we hier hebben voor we kunnen gaan kijken op andere met ijs bedekte manen zoals Jupiter’s maan Europa.” Het project heeft lange tijd stil gelegen vanwege de vrees dat 60 ton smeermiddelen en antivries uit de boorschacht het water van het meer zouden verontreinigen en kon pas doorgaan toen men berekende dat de druk in het meer hoger zou zijn dan die in de boorschacht zodat water uit het meer de schacht vrijwel onmiddellijk zou afsluiten.Lukin verklaarde dat er 1.5 kubieke meter kerosine en freon de tanks op het oppervlak instroomde, hetgeen bewijst dat het water uit het meer inderdaad de schacht instroomde en afsloot. De wetenschappers zullen de genomen monsters volgende december voor nadere analyse verwijderen als het op de Zuidpool weer zomer is. Foto

Advertenties

5 responses to “Spannend

Subscribe to comments with RSS.

  1. dank je voor de lieve woorden op mijn blog
    en ik hoop dat het met de vervuiling van het meer mee zal vallen
    fijn weekend

  2. Maakt maar weer duidelijk dat er op onze eigen planeet nog genoeg valt te ontdekken Bea

  3. Een interessant blog Bea, wie weet wat ze nog allemaal vinden en ik vind dat ook echt spannend, met het heelal heb ik minder, laten we eerst maar eens uitzoeken wat er op aarde nog over is gebleven, zo is de zeeschildpad één van de laatste overgebleven diersoort uit de prehistorie en er zullen wel meer dieren zijn die nog niet zijn ontdekt.

  4. interessant maar mijn eerste reactie is altijd waarom kunnen ze eens iets niet met rust laten , waarom moeten wij het weer verpesten, alles waar de mens zich mee bemoeit lijkt kapot te gaan. cynisch hè. de onderzoeker in mij verliest.

  5. Dit heb ik ook gevolgd Bea, en vind het erg interessant. Net wat Ann al zegt, we hoeven niet zo nodig het helal te verkennen, van de Aarde weten we ook nog lang niet alles hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: