Sporen kunstwerk Leonardo da Vinci ontdekt   1 comment

Onderzoekers  hebben sporen gevonden van een verloren gewaand kunstwerk van Leonardo da Vinci!

Ze troffen sporen van een muurschildering aan op een verborgen muur in het Palazzo Vecchio in Florence. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt.

De muurschildering was vier eeuwen niet gezien. Het betreft het werk De Slag om Anghiari, een historische veldslag tussen soldaten van Milaan en Florence. De beroemde kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci begon het werk in 1505.

De sporen werden ontdekt door kleine boringen in een muur in het Palazzo Vecchio. Achter die muur blijkt een andere muur schuil te gaan, waarop een zwarte kleurstof is ontdekt. Da Vinci gebruikte dezelfde kleurstof in zijn wereldberoemde schilderij Mona Lisa. De onderzoekers vonden ook rode lak en bruine verf.

Palazzo Vecchio in Florence – foto: CC/Chris Wee

Het gaat om een muurschildering waar Da Vinci in 1505 aan begon. Hij beeldde op de schildering samen met zijn helpers een historische gevechtsscène af van de Slag bij Anghiari, een veldslag tussen Milaan en Florence. Alleen het centrale deel waarop de strijd om het vaandel te zien is, werd overigens door Da Vinci zelf gemaakt. De rest is van de hand van zijn helpers.
Da Vinci maakte het werk nooit helemaal af. De techniek die hij voor de schildering gebruikte zorgde namelijk voor problemen. Zo begon de verf bijvoorbeeld uit te lopen. Uiteindelijk verdween de muurschildering onder de fresco’s van Giorgio Vasari (1511-1574) en diens helpers.

Wel bewaard bleven verschillende voorstudies en daarnaast maakten andere kunstenaars kopieën van de muurschildering Slag bij Anghiari. De bekendste kopie is een tekening van het centrale, door Da Vinci vervaardigde, deel van de hand van Peter Paul Rubens. Deze tekening is vandaag de dag te zien in het Louvre.

De originele muurschildering ging dus verloren. Of het bij wat ze nu gevonden hebben inderdaad om sporen van de beroemde muurschildering gaat is trouwens allerminst zeker. De burgemeester van Florence is al wel erg opgetogen over de vondst. Hij heeft laten weten de minister van Cultuur toestemming te gaan vragen voor nader onderzoek.

Dit soort zaken blijf ik toch spannend vinden. Zou het idd om die beroemde muurschildering gaan? De tijd en nader onderzoek zullen het leren.

(diverse bronnen)

Advertenties

One response to “Sporen kunstwerk Leonardo da Vinci ontdekt

Subscribe to comments with RSS.

  1. Heel leuk verhaal Bea. Ja de mensen vinden steeds meer. Heel knap allemaal. We blijven het volgen.
    Groetjes en fijne dag met je maatje.
    Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: