Heb je het ooit zo zout gegeten – deel 2   1 comment

Duitsland betaalt nog altijd de pensioenen voor ongeveer 2500 Belgen die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitse bezetter hebben samengewerkt.

Dat berichtte de Vlaamse krant De Morgen vandaag. Alvin De Coninck, zoon van een verzetsstrijder, heeft dat ontdekt.

Toen eind vorig jaar bekend werd dat de Duitse fiscus een belasting van 17 procent wilde heffen op het oorlogspensioen van Belgen die als dwangarbeider in de nazitijd in Duitsland hebben gewerkt (zie mijn post van 21 november 2011), kwam hij in actie.

Hij wilde zien of ook aanhangers van de nazi’s een pensioen krijgen. De collaborateurs die voor een Duits pensioen in aanmerking komen, zijn Belgen die in dienst traden van het Duitse leger.

Volgens De Coninck wilde de Duitse regering met de belastingmaatregel juist de collaborateurs treffen, maar in Duitsland gaat de regering in Berlijn over de pensioenen en beslissen de deelstaten over de belastingen.

De privacywetgeving verhindert dat de deelstaten inzicht krijgen in de bestanden van de landelijke overheid. ”Alles zit in één pot en men kan niet zien of iemand dwangarbeider is geweest dan wel SS-bewaker”, zegt De Coninck.

Advertenties

One response to “Heb je het ooit zo zout gegeten – deel 2

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dit is eigenlijk geen nieuws Bea, maar dat neemt niet weg dat het afschuwelijk is, na de oorlog is er ontzettend veel gebeurd wat niet door de beugel kon o.a. het verdelen van de knappe koppen door allerlei landen die oorlogsmisdadigers hebben nog heel lang een mooi leven gehad, overigens deed dit bericht mij direct denken aan de Zwarte weduwe Rost van Tonningen als je zin en tijd hebt kan je dat onmens bekijken en haar horen praten over de verschrikkingen maar Nederland heeft wèl tot haar dood voor haar betaald, niet te filmen toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: