’s Werelds meest bedreigde indianenstam roept om hulp   4 comments

Undercover-journalisten filmen illegale houtkappers die enorme boomstammen uit het leefgebied van de Awá-stam halen.

Volgens Survival International gaat het om ’s werelds meest bedreigde stam. De huizen van de stamleden worden vernietigd door industriële projecten en illegale veeboeren.

De Awá vormen een kleine stam die ongeveer 355 leden telt. In het oostelijke Amazonegebied in de Braziliaanse deelstaat Maranhão vormen ze één van de laatste overgebleven jagers- en verzamelaarsstammen ter wereld. Sommige leden van de stam mijden tot op heden elk contact met de buitenwereld.

Illegale activiteiten

De Awá zijn in alle opzichten volledig afhankelijk van het bos, maar dat verdwijnt in rap tempo als gevolg van de intensieve houtkap. Op satellietbeelden is te zien dat meer dan 30 procent van het regenwoud in één van de vier Awá-leefgebieden reeds is vernietigd.

Survival roept de Braziliaanse regering in een persverklaring op meer te doen tegen de illegale activiteiten in het leefgebied van de Awá. “De timing is cruciaal omdat een heel volk verloren dreigt te gaan. Wij hebben de morele verantwoordelijkheid iets te doen. Met het geld van de Europese Unie en de Wereldbank zijn gigantische projecten in Brazilië gerealiseerd die de hulpbronnen van de Awá hebben uitgeput.”

(bron)

Advertenties

4 responses to “’s Werelds meest bedreigde indianenstam roept om hulp

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het is toch eigenlijk diep triest, dat ze alles maar opofferen aan het grote geld. De regenwouden verdwijnen in rap tempo, men schijnt niet te beseffen, dat hierdoor het leefklimaat op aarde ernstig wordt aangetast. Het is te hopen dat deze stam nog een toekomst heeft.

  2. Om zoiets kan ik me echt kwaad maken Bea, er is niets meer heilig bij de moderne mens want niet alleen de Awá’s worden bedreigd maar zoals Edward al schrijft het leefklimaat op aarde gaat naar de knoppen als de regenwouden verdwijnen en dat allemaal omdat er nog zo ontzettend veel rijke mensen zijn die alles van dit soort hout willen hebben. Ontwikkelingshulpgelden worden meestal aan andere dingen besteed o.a. aan wapens en er blijft natuurlijk heel veel aan de diverse strijkstokken hangen, ik hoop van harte dat dit volkje, dat gelukkig nog niets met de moderne wereld te maken wil hebben, kan blijven in hun gebied, het ziet er niet goed uit en ik weet ook niet of er iemand van de multinationals bij na zal denken, geld is macht en macht is gevaarlijk als het in verkeerde handen komt.

  3. ja Bea , dat is vreselijk alles moet wijken voor het geld en de macht
    deze mensen zullen het niet overleven ,maar door de houtkappers en stropers worden afgeschoten
    en het zal de regering daar worst zijn ook nog

  4. Dieptriest wat daar gebeurt. Goed dat je er hier aandacht aanbesteedt.

    Jetskefotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: