Ouwe-vrouwen-praat?   7 comments

Ergens vorig jaar heb ik hier iets over gelezen. Ik heb dat in m’n bolletje opgeslagen en nu met dit zomerse weer komt het verhaal weer boven.  Deels ook omdat ik las over smeerseltjes om een bruin kleurtje te krijgen “als je nog zulke melkflessen van benen hebt”, of – zoals m’n vader het zo flatteus kon uitdrukken – ” je wel een kip met kalkpoten lijkt”.

Ik sta elke keer weer verbaasd over hoe sommigen het presteren om uren in de zon te liggen/zitten bakken. Ik hou dat niet vol.  Maar er is een andere manier, die overigens niets te maken heeft met bruin-uit-een-flesje.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van bepaalde soorten groenten en fruit ook lekker bruin maakt . Cantaloupe meloenen en abrikozen, (veel) pepers, wortelen en spinazie eten is het schoonheidsgeheim als het gaat om een gezond en aantrekkelijk bruin tintje, zo concluderen onderzoekers. Uit hun studie blijkt dat een gezond dieet binnen een maand zichtbaar effect heeft. Een perfect kleurtje wordt mede mogelijk gemaakt door natuurlijke chemicaliën: carotenoïden. Dit is een groep met zo’n 600 verschillende organische pigmenten. Veel van deze pigmenten komen in planten voor. De onderzoekers besloten te achterhalen in welke soorten groenten en fruit het pigment te vinden was. Proefpersonen werden in een experiment op dieet gezet en al snel bleek dat hun huidskleur veranderde. Sterker nog; hun kleurtje werd door anderen veel mooier gevonden dan de huidskleur van mensen die in de zon hadden gelegen. Het dieet zorgt namelijk voor een goudbruine tint, terwijl de zon een veel donkerder bruine huid veroorzaakt.

Het verhaal dat bepaalde groenten en fruit dit effect zouden hebben ging vroeger al wel (tenminste bij ons in de familie),  maar dit onderzoek (uit 2011 meen ik) heeft nu gezorgd voor een wetenschappelijke onderbouwing van wat toen ouwe-vrouwen-praat werd genoemd.

Advertenties

7 responses to “Ouwe-vrouwen-praat?

Subscribe to comments with RSS.

 1. ha die Bea
  ik kan ook geen uren in de zon liggen , wat ik wel kan is uren fietsen
  ik reed vandaag rond de Oostvaardersplassen en kwam uit op 100 en een halve kilometer
  zwarte kop en onder armen en ook de benen zijn nu gekleurd
  hen net trouwens een pot spinazie gegeten
  fijne avond

 2. Hahaaaa leuk verhaal Bea, maar wist je ook dat dagelijks een pond rauwe wortels eten gegarandeert de oranjekoorts doet oplaaien ? Hup Holland 🙂

 3. Van heel veel worteltjes eten zie je er al snel iets oranje uit 😉 met gewoon wandelen en in de tuin werken helpt ook vooral als er zon is en wind, een echt goed middel om bruin te worden is kokosnotenmelk en als niets lukt dan maar paardenbloemensap op je huid smeren 😉

 4. Haha, en wortelen zijn goed voor je ogen, dus zie je nog beter je mooie natuurlijk tintje……………..
  xSjer

 5. Hahahaha….er was dus wetenschappelijk onderzoek nodig, om aan te tonen wat al tijden bekend was. Ach ja, zo blijven de knappe koppen bezig he? Bruin worden vind ik helemaal niet belangrijk hoor. Sommige vrouwen, en mannen, vind ik er gewoon onnatuurlijk vies uit zien, met zo’n intens bruine kleur. En dat worteltjes gezond zijn staat vast Bea, Bugs Bunny, is er groot mee geworden.

 6. En zo heb je drie vliegen in één klap, je ziet er gezond uit, je eet gezond en de kans op huidkanker verminder je doordat je niet in de zon ligt.

  Jetskefotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: