Dit spreekt toch tot je verbeelding   5 comments

Vorige week stond een artikel in de Volkskrant dat denk ik wel tot je verbeelding spreekt.

In een fort dat in de dertiende eeuw van groot belang was voor de kruisvaarders, hebben archeologen van de Universiteit van Tel Aviv een goudschat ontdekt. In een gebroken aarden pot vonden zij 108 gouden munten.

Het fort ligt momenteel in een nationaal park in Tel Aviv, op de plek waar zich vroeger de stad Arsuf bevond. Deze stad was ooit een van de belangrijkste strategische plaatsen voor kruisvaarders in de regio.

Een student van de Tel Aviv University ontdekte de pot met goud onder een tegel in een van de kamers van het fort. Volgens een onderzoeker had een kruisvaarder het daar verstopt om het geld uit handen te houden van het oprukkende moslimleger van een sultan van de Mamelukken. De bedoeling was ooit terug te keren om het geld op te halen, maar daar kwam het niet meer van. Het fort bleef verlaten en verviel tot de ruïne die het tegenwoordig is.

De muntstukken waren honderden jaren voordat ze in het fort werden verstopt in Egypte geslagen. De waarde ligt ergens rond de 80.000 euro. Dat is een schijntje van de waarde die de munten in de dertiende eeuw hadden. Volgens een van de onderzoekers kon een familie van twee munten een jaar lang leven.

Twee maanden geleden hadden onderzoekers van de Tel Aviv University ook al succes toen zij gouden sieraden in een vaas vonden. Deze sieraden bleken ongeveer 3000 jaar oud en waren eveneens afkomstig uit Egypte. Net als bij de munten van de kruisvaarders, waren de sieraden waarschijnlijk verstopt waarna de eigenaren niet meer in staat waren ze op te halen.

Advertenties

Posted 16 juli 2012 by Cybermum Netherlands in Geschiedenis

Tagged with , ,

5 responses to “Dit spreekt toch tot je verbeelding

Subscribe to comments with RSS.

 1. En of dit tot de verbeelding spreekt Bea, je zult het maar vinden! Er zal best nog wel een hoop aan waarde in de grond zitten.

 2. Tot mijn verbeelding spreekt het zeker, wat zal dat geweldig zijn om zoiets te vinden, niet alleen om de event. waarde maar om de vondst zelf, ik geloof dat ik drie gaten in de lucht zou springen van louter vreugde. Ieder muntje zou ik bekijken en er van genieten, het is een vondst waar je je fantasie op uit kan leven, dat er van twee munten een familie een jaar kon leven is al bijzonder, de onfortuinlijke eigenaar is waarschijnlijk wel omgekomen anders had hij 54 jaar lang zichzelf en zijn event. familie in leven kunnen houden, een beetje erbij klussen en hij had een rijk leven gehad. Of de vinder er eerlijk aan gekomen is zal ook nooit bekend raken, maar mijn fantasie slaat al op hol 😉 Zelf heb ik nog wat oude munten gehouden de muntenverzameling maar verkocht, maar de Engelse penny’s uit 1936 wil ik niet kwijt, die heb ik gekregen van een Engels echtpaar dat op Ibiza woonde en ook dat is dan een verhaal maar meer voor mezelf waard dan voor anderen.

 3. Da’s nog eens wat anders dan die enkele muntjes uit 1800 en nog wat, die wij hier af en toe vinden in de tuin of onder de vloer! En er zit vast een fantastisch verhaal achter……………………….. Hihi ik heb nét weer us naar The Mummy zitten kijken………………… dusssssssssssss 😉

 4. ja mooi pps ongeacht het merk
  het is al met oude munten
  je hebt er pas wat aan als je ze kunt gebruiken , toch
  wens je een goede nacht

 5. Echt een stuk mooier dan het geld tegenwoordig. Misschien geven we het daarom sneller uit 🙂 hihihihi

  Wel onversteldbaar dat zoiets nog gevonden kan worden!

  Hoe gaat het met jou Bea..? Wat een regen weer…zou mooier worden maar wanneer is de vraag.

  Fijne daggie groet Traceyxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: