Grootste door Maya’s aangelegde dam en waterzuiveringssysteem ontdekt   7 comments

Alweer zulk interessant nieuws. Zo komen we steeds meer te weten en ik vind het prachtig.

Wetenschappers hebben in de oude stad Tikal, in Guatemala, de resten ontdekt van de grootste dam die de Maya’s ooit aanlegden. Ook werd een heus waterzuiveringssysteem ontdekt. Beide bouwwerken stammen uit het jaar 700.

De dam zou zo’n 75 miljoen liter water in een door mensen gemaakt reservoir hebben gehouden. Het bouwsel was ongeveer 79 meter lang, zeker tien meter hoog en bestond uit stenen, puin en aarde.

De twee bouwwerken zorgden ervoor dat hun grote samenleving – de stad Tikal telde zo’n 70.000 inwoners – stand kon houden. De totale Maya-populatie wordt geschat op zo’n 500 miljoen. Wetenschappers noemen de dam “een appeltje voor de dorst.” De Maya’s moesten wel maatregelen nemen om alle inwoners continu van schoon drinkwater te voorzien.

Het waterzuiveringssysteem dat werd ontdekt, bevatte kwartszand. “Opvallend”, stellen de wetenschappers, omdat dat van nature niet in het gebied van Tikal voorkomt. De Maya’s die in Tikal woonden, moesten er zeker 30 kilometer voor reizen om het het zand te verkrijgen en hun waterfilters te maken”, stelt professor in de antropologie Vernon Scarborough.

(bron)

Advertenties

7 responses to “Grootste door Maya’s aangelegde dam en waterzuiveringssysteem ontdekt

Subscribe to comments with RSS.

  1. Voor onze beschaving een feit was zijn er al vele beschavingen geweest Bea en het is altijd interessant om er over te lezen hoe knap ze wel niet waren, de Maya’s hadden nog veel meer zaken die wij later pas hebben aangeleerd en de Romeinen hadden al een soort centrale verwarming en vloerverwarming dus ik zou nu graag een Romeinse zijn met warme voeten 😉 Dat de Maya’s zo ver moesten reizen en waarschijnlijk nog lopen ook maakt het extra interessant, mooi om te lezen en bedankt voor het delen.

  2. Onverstelbaar.. en blijft boeiend. ze komen steeds meer te weten over deze mensen. mmm slimme mensen waren het in dat geval.
    Fijne avond Bea
    Groetjes Tracey

  3. Ik geloof absoluut dat de Maya’s heel wat intelligenter waren dan de meeste volkeren Bea. Neem nou Hunebedbouwers …….. ze zullen ongetwijfeld sterk zijn geweest maar volgens mij ook errug dom

  4. waren wetenschappers en kunstenaars in een

  5. Dit is vreemd, had ik een heel relaas getypt en nu is de reactie verdwenen, maar de Maya’s blijven interessant en hadden een hoge beschaving, altijd mooi om er over te lezen, toch vreemd dat na een beschaafd en intelligent volk alles weer terug in de tijd ging en later pas weer een echte beschaving werd, wat je er ook over mag denken ik denk dat we ooit ook weer terug gaan in de tijd en dat de mensen daarna verwonderd kijken wat wij allemaal deden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: