Bruto sociaal geluk   7 comments

Door andere bezigheden ben ik de afgelopen dagen wat achterop geraakt met lezen van allerlei berichten, dus daarom pas nu dit opmerkelijke verhaal. Ik vind het mooi.

Bhutan heeft donderdag een verbod uitgevaardigd op het houden van kippen in kooien. Volgens de regering van het kleine Centraal-Aziatische koninkrijk is de praktijk niet verenigbaar met de boeddhistische filosofie. De mens pakt immers al de eieren af van de vogels.

Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto sociaal geluk. Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit.
De meeste van de 740.000 inwoners van het geïsoleerde koninkrijk in de Himalaya zijn kleine boeren. Officieel behoort het land tot de minst ontwikkelde landen ter wereld.
Naast kippen profiteren ook kalkoenen, eenden, ganzen en parelhoenders van de maatregel.

Advertenties

7 responses to “Bruto sociaal geluk

Subscribe to comments with RSS.

 1. De boeddhistische leer is zo beroerd nog niet Bea, daar kunnen andere geloven nog heel wat van leren, mooi voor de vogels maar aan de andere kant is het voor de mensen die er een bestaantje uit proberen te krijgen natuurlijk niet zo goed, ik weet n.l. niet of de dieren aan de markt worden gebracht in kooien of manden of dat ze worden gehouden in kooien, houden in is natuurlijk heel erg maar het verkopen vind ik minder bezwaarlijk en zo hebben alle voordelen weer nadelen, nog een fijne zondag!

 2. Wat goed!!!!!!!!!!!!

 3. ja las het ook , ze hebben daar een totaal andere of kan je zeggen geheel geen politiek
  of het zo zal blijven , de geschiedenis zal het ons leren

 4. Met dergelijke filosofische waarden blijft een land idd behoorlijk achter.
  Maar wat prachtig om dit te lezen …… bruto sociaal geluk 🙂

 5. mogge Bea
  dank je voor je lieve woorden
  evenzo goed een fijne dag

 6. Meest geïsoleerd en dus zwaar authentiek, wanneer ik daar als toerist een sjekkie zou roken werd ik zwaar gestraft…………………………………..Mag niet………Dit verhaal vind ik ook mooi!
  xSjer

 7. Ps: Ik had een vét ( excusez le mot) dagje OS tv kijken. Dus ook veel ander nieuws gemist. Epke…….. Al zappend zoveel mogelijk bekeken. Die Hans van Zetten verdient ook een plak! Kippenvel…………. Zó mooi. Dit zegt een turnster met pensioen……………. Kzat ook ooit in een grijs verleden in de keurgroep………………………. Kheb ook veel cursisten uit Nepal, Myramar, Bhutan, Birma opt moment………………………
  xSjer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: