Bijzondere verrassing   5 comments

Er bestaat een eeuwenoude belasting, de zgn. “dertiende penning”. Deze dertiende penning is gebaseerd op het middeleeuwse principe dat de koper van een stuk grond niet alleen geld betaalt aan de verkopende partij, maar ook aan de oorspronkelijke eigenaar van de grond. Jaren geleden is al wettelijk bepaald dat de belasting, die op papier nog in vijf Nederlandse dorpen bestaat, in 2015 wordt opgeheven.

In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen wordt de dertiende penning nog altijd geregeld geïnd, maar in Kamerik gebeurde dat sinds de negentiende eeuw vrijwel niet meer. De stichting Beheer Kasteel Renswoude, die het recht erop heeft, deed voor het laatst een beroep op de regeling in 1997.

Nu zijn tientallen inwoners van het Utrechtse dorp Kamerik opgeschrikt door een aanslag van die belasting. Zij hebben over hun koop van de afgelopen jaren een naheffing gekregen van 11 procent. Een bestuurslid van de kasteelstichting zegt in het AD dat het geld nodig is voor het onderhoud van het kasteel, maar wil dat nu niet toelichten. Ook de advocaat van de stichting wil nog geen commentaar geven.

LTO heeft bezwaren tegen de gang van zaken. “Veel mensen gingen ervan uit dat het een slapend recht van de stichting was”, zegt een woordvoerder. “Bovendien zijn kopers er niet altijd door notarissen op gewezen dat ze nog een naheffing konden krijgen”.

De belangenorganisatie heeft een advocaat in de arm genomen om te bekijken of de heffing in bepaalde gevallen kan worden ingetrokken. Volgens de woordvoerder bieden “de kleine lettertjes in de wet” daartoe wel mogelijkheden.

(bron)

Advertenties

Posted 7 augustus 2012 by Cybermum Netherlands in Varia

Tagged with ,

5 responses to “Bijzondere verrassing

Subscribe to comments with RSS.

 1. dus terug naar de middeleeuwen
  zal eens niet om geld gaan

 2. Het is toch eigenlijk niet te geloven dat het in deze tijd nog voorkomt, en is behoorlijk schrikken wanner je de aanslag op de deurmat krijgt.

 3. Benieuwd hoe dit afloopt ……. je zou je toch effe rot schrikken als je dankzij een wet die uit de middeleeuwen stamt een flinke belastingheffing krijgt.

  Die goeie ouwe tijd ? 😦

 4. Best wel schandalig en die oeroude wet moest allang weg zijn, maar ja als er geld te halen valt vindt de belastingdienst altijd wel wat, ik hoop voor de gedupeerden dat het niet door gaat, zijn ze nu helemaal betoeterd!!!

 5. ha die Bea
  nu ik heb goed geslapen hoor , niet lang maar voldoende
  koffie visite net de duer uit en ja wel gezellig ook
  nu ik ook weg naar het werk
  fijne dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: