Wreed klasgenootje   5 comments

Op hetkanwel.net las ik het volgende bericht. Zij hadden dit weer gevonden in het casus-archief van omdenken.nl :

Vanaf het moment dat Sara binnenkomt in haar nieuwe klas op de basisschool is het mis. Het meisje kampt met overgewicht, ziet er kwetsbaar uit en is meteen het mikpunt van pesterijen. Vooral Margie, de leider van de groep, maakt het bont.

Gangmaker Margie neemt het voortouw bij het pesten. Ze noemt Sara een ‘menselijke vuilnishoop’ en weigert haar tot het volleybalteam toe te laten omdat ze ‘te dik’ is. Haar trouwe volgelingen nemen Margies gedrag over en uiteindelijk staat Sara algemeen bekend als ‘de blob’. Gelukkig weet de juf raad.

Juf G is woedend, vooral op Margie. Het liefst zou ze het populaire meisje door elkaar schudden, om haar duidelijk te maken hoe wreed haar gedrag is. Een brief schrijven lijkt de juf vervolgens een beter plan, maar ook daarin komt ze niet verder dan Margie met verwijten om de oren slaan. Dat gaat niet werken, besluit juf G, dus ze gooit alle oude versies weg. Uiteindelijk schrijft ze Margie deze brief:

Beste Margie,

Ik heb je hulp nodig. Zoals je vast wel hebt gemerkt, wordt Sara sinds ze bij ons in de klas zit elke dag gepest en belachelijk gemaakt. School moet erg moeilijk voor haar zijn. Je vraagt je vast af waarom ik jou daarover schrijf. Ik heb gezien dat jij leiderschapskwaliteiten hebt en dat je vrienden veel respect voor je hebben. Als jij hen duidelijk maakt dat iemands gewicht niks zegt over hoe leuk of aardig iemand is, zullen het plagen en de nare grappen waarschijnlijk stoppen. Ik weet dat deze brief veel van je vraagt, maar ik heb er vertrouwen in dat jij een manier zult vinden om Sara’s schooldagen gelukkiger te maken.

Vriendelijke groet
Juf G

Margie reageert niet op de brief, maar na een paar dagen houden het pesten en de grappen op. Sara wordt gevraagd om mee te helpen bij het decor voor het schooltoneel en Margie kiest haar zelfs in het volleybalteam. Sara is dolgelukkig. De docent ook.

Ideetje?

Advertenties

Posted 8 augustus 2012 by Cybermum Netherlands in Varia

Tagged with

5 responses to “Wreed klasgenootje

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dat heeft die Juf prima aangepakt. Het treiteren op scholen, is voor een hoop kinderen echt een traumatische ervaring.

 2. Een mooie diplomatieke zet van die juf G. inspelen op de z.g. kwaliteiten hielp dus, sarren en plagen is altijd gemeen en het kan tot heel veel ellende leiden, jammer dat kinderen (en ook volwassenen) zich daaraan schuldig maken.

 3. Kijk….. war meesters en juffen groots in kunnen zijn.

 4. ja van alle tijden
  en dan zie je dat er goede leerkrachten zijn
  vaak zijn de ouders van zij die pesten , niet veel beter
  dus ligt het probleem , thuis
  ik sluit af en ga slapen
  welterusten

 5. Klinkt hoopgevend voor dat meisje al zal ook deze methode vast niet met iedere pestkop werken.
  het idee vindt ik geniaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: