Voordelen van gevelbegroening   5 comments

Hier citeer ik een stuk uit een brochure van de Afdeling Bos & Groen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel die ik eens heb gedownload.

Voordelen gevelgroen

– Klimaatsverbetering

De vele gebouwen en uitlaatgassen van industrie, huishoudens en talrijke motorvoertuigen hebben, vooral in steden, verstrekkende (negatieve) gevolgen voor het leefklimaat. Het klimaat is er warmer, droger en stofrijker. Steen en beton hebben een grote warmteabsorptiecapaciteit (‘het vermogen om warmte op te nemen’). Ongehinderde zonbestraling op asfalt, beton en gevels, gecombineerd met geringe luchtcirculatie wegens de vele gebouwen, veroorzaakt dan ook hogere temperaturen. Begroening kan hier een oplossing bieden. Gevelgroen beschermt de gevel tegen deze directe zonbestraling.

Daarnaast verdampen planten, en dus ook gevelgroen, een grote hoeveelheid water, wat naast een hogere luchtvochtigheid, ook resulteert in een afkoeling van de warme stadslucht en een aangenamere leefomgeving. Bovendien, door de ontstane temperatuurs-verschillen tussen de koelere gevel (met gevelbegroening) en bijvoorbeeld de oververhitte straat, ontstaan er extra luchtcirculaties die tot geringe luchtbewegingen aanleiding geven die verfrissend aanvoelen en de extreme temperatuurs-verschillen opheffen.

– Zuiveren van de vervuilde stadslucht
Verbrandingsgassen van industrie, particuliere huishoudens of auto’s brengen niet alleen giftige gassen -voornamelijk fluorwaterstof, zwaveldioxide en koolstofmonoxide- in de lucht, maar verrijken de lucht ook met tal van vaste stoffen in de vorm van fijne stofdeeltjes (lood, cadmium,…).
Gevelbegroening kan hiertegen op twee manieren werkzaam zijn. In de eerste plaats bezitten bladeren van planten een filterend vermogen voor stofdeeltjes, daar het stof aan de boven- en onderkant van de bladeren blijft hangen. Ten tweede vermindert de bladmassa langs de gevel de windsnelheid, waardoor stofdeeltjes uit de lucht zich nog makkelijker op de bladeren kunnen afzetten. Bij regenweer spoelen deze vastgelegde stoffen gedeeltelijk gewoon af of ze komen, na eerst door de plant te zijn opgenomen, op de grond terecht via bladval.
Naast zijn filterende werking, beschermt gevelgroen ook de eigenlijke gevel tegen beschadiging door directe inwerking van de stofdeeltjes.

– Thermische & geluidsisolatie van het gebouw
Gevelgroen heeft niet alleen een positieve invloed naar de stadsomgeving toe, maar heeft ook zijn positieve effecten binnenshuis en in de onmiddelijke omgeving ervan. Met het aanbrengen van een gevelbeplanting over de hele muur kan zowel tegen een te sterke opwarming in de zomer als tegen een te sterke afkoeling in de winter een goed resultaat worden geboekt. De begroening treedt hier op als isolerende mantel. Dit zorgt ervoor dat er ‘s-winters minder verwarmingskosten zijn en ‘s zomers minder koeling nodig is.

Naast zijn thermisch isolerend effect heeft gevelgroen ook een geluidsdempende werking. De precieze grootte hiervan is echter moeilijk te meten. Het spreekt voor zich dat zowel warmte- als geluidsisolatie sterk afhankelijk zijn van het aantal vensters, deuren, kelderopeningen en dergelijks. Zijn die in grote oppervlakten of aantallen aanwezig, dan zal dit logischerwijs het isolerend effect van het gevelgroen gedeeltelijk teniet doen.

Droog houden van muur
Zoals hoger reeds vermeld, werkt gevelbegroening als een regenmantel. De over elkaar liggende bladeren zorgen voor een ‘waterdichte’ laag. Bij voldoende dikte van het bladerdek worden zelfs slagregens van de muur weggehouden. Deze blijft daardoor droog. Bovendien onttrekt het wortelstelsel het water aan de bodem in de onmiddelijke omgeving van het huis en houdt zo ook de funderingen en de muur droog.

Meer groen en fauna in de stad
Stedelijke milieus bieden weinig groen: vele planten en dieren hebben het er dan ook moeilijk om te overleven. Dat gevelbegroening de stad groener maakt hoeft geen betoog. Maar vooral voor dieren biedt gevelgroen een mooi alternatief: ze vinden er een tijdelijke verblijfplaats, broedplaats, beschutting en voedsel. Gevelgroen biedt op die manier overlevingskansen aan talloze dieren die anders in stedelijke gebieden niet of in mindere aantallen zouden worden aangetroffen. De meest opvallende diergroepen die op gevelgroen kunnen worden aangetroffen zijn vogels en minder opvallend insecten (vlinders zijn het opvallendst) en spinnen. Een jagende vleermuis is ‘s nachts ook geen zeldzaamheid.

Aangenamere leefomgeving
Meerdere wetenschappelijke studies hebben het reeds bewezen: uitzicht op een groene omgeving heeft een positief effect op de gemoedstoestand en aldus ook op de lichamelijke gezondheid van mensen. Ook de verschillende vormen, geuren en kleuren dragen bij tot dat aangename gevoel. Bovendien worden de anders zo grauwe muren door de steeds wisselende kleurenmix doorheen de verschillende jaargetijden levendiger. Gevelbegroening brengt rust en opgewektheid, wat in een milieu met enkel maar huizen anders moeilijk te verwezenlijken is.

Esthetisch effect
Het spel van kleuren, geuren en vormen van gevelplanten geeft een waaier aan mogelijkheden. Iedere combinatie zorgt voor een ander beeld en een verrijking van de esthetische waarde van een anders troosteloze gevel. Door de juiste keuze van gevelplanten kan men een gevel zwaarder of luchtiger laten lijken. Een tekening, een patroon kan worden aangebracht door te spelen met klein- of grootbladige soorten, door gebruik van verschillend gekleurde planten of met behulp van leidende hulpconstructies. Bovendien beïnvloedt de esthetische indruk ook de gevoelens en stemming van voorbijganger of bewoner. Daarnaast kunnen gevelplanten gebruikt worden om bepaalde architectonische vormen te ondersteunen of te benadrukken.

Langere levensduur van gevel
Een begroende gevel gaat langer mee dan een onbegroende. Gevelgroen biedt immers in vele opzichten een bescherming, waardoor de levensduur van de onderliggende gevel toeneemt. Gevelgroen beschermt de gevel tegen:
· UV-straling: deze breken materialen af door fotochemische reacties maar worden bij gevelgroen geabsorbeerd door de vegetatie;
. temperatuurschommelingen: bij een niet-bedekte muur kunnen ‘s zomers de temperatuurs-verschillen tussen minimale en maximale dagtemperatuur hoog oplopen, wat een enorme thermische belasting van het bouwmateriaal met zich meebrengt en finaal leidt tot scheuren en barsten in de gevel. Ook extreem koude temperaturen, bv. vorst in de winter, kunnen schade veroorzaken. Gevelgroen tempert deze extreme temperaturen;
. mechanische beschadiging: hevige slagregens of hagelbuien kunnen heel wat schade aanbrengen aan de gevel. Bij gevelbegroening worden deze opgevangen door het bladerdek;
. vochtige muren: gevelgroen zorgt voor een regenbeschutting.

Financieel
Het financiële voordeel van gevelgroen hangt hoofdzakelijk samen met het verlengen van de levensduur van de gevel: renovatiekosten kunnen immers langer worden uitgesteld. Daarnaast lopen de stookkosten ‘s winters minder hoog op, daar een begroend huis, vooral bij altijdgroene soorten als Klimop (Hedera helix), beter geïsoleerd is.
Onkosten worden vooral gemaakt door aanleg en onderhoud. Mochten ook de andere voordelen in geld kunnen worden uitgedrukt, dan zou de financiële balans zeker positief overhellen.
Het grote probleem hierbij is echter dat een deel van de baten van gevelgroen niet makkelijk in geldelijke termen uit te drukken zijn. Het staat echter vast dat de waarde van de voordelen van gevelgroen zeer groot is, o.a. door hun positieve invloed op gezondheidsvlak en welzijn.

Advertenties

5 responses to “Voordelen van gevelbegroening

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dóórsturen! 😛

 2. met al hier boven omschreven
  ben ik het eens
  zeker wat betreft meer groen in stedelijk gebied
  ja doorsturen zegt Sjer , ik denk dat ze bedoeld naar die meneer uit vorig blog
  geniet de dag

 3. absoluut doorsturen Bea, en heel kort vermelden dat jij het voor de muren hebt met gaas ertussen en dus toch bescherming biedt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: