Goed mastjaar / Good mast year   5 comments

div 017

Er zijn dit jaar uitzonderlijk veel eikels. Je kunt geen voet voor de andere zetten zonder er heel wat te kraken. Eikels worden vaak gegeten door o.a. muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, herten en sommige vogels. Hier in ons bos heb ik dus al bijvoorbeeld een aardig aantal eekhoorns gezien, die druk bezig leken te zijn met het aanleggen van hun wintervoorraad.
Dat de muizen hun buikjes lekker kunnen vullen met eikels betekent dat er daar volgend jaar ook meer van zullen zijn dan andere jaren. En dat is weer gunstig voor uilen, die dan meer jongen groot kunnen brengen. Mooi om zo’n stukje kringloop van de natuur te zien.

—o0o—

There are exceptionally many acorns this year. One cannot put one foot in front of the other without crunching quite a few of them.Wildlife which eat acorns as an important part of their diets include amongst others mice, squirrels, wild boar, deer and some birds.Here in our wood for example I have already seen quite a few squirrels, that seemed to be busy laying in their supply for the winter.
That the mice can eat so many acorns means that next year there’l be more of them. And that in turn is good for the owls which can rear more young then. Wonderful to see such a bit of the cycle of nature.

 eekhoorn

Advertenties

Posted 20 oktober 2013 by Cybermum Netherlands in Beestenboel, Natuur

Tagged with , , , , , ,

5 responses to “Goed mastjaar / Good mast year

Subscribe to comments with RSS.

 1. ha die Bea
  ja dat klopt , zag hele wegen en paden er vol mee en in het bos nog meer
  wordt dus alom een goed nieuw jaar
  geniet de dag

 2. Het was mij ook al opgevallen, dat er veel eikeltjes waren Bea, zo komen de dieren in het bos, de winter wel door hè?

 3. Er zijn inderdaad heel veel eikels en vroeger was ik daar dan erg blij om geweest, als kinderen zochten we een tas vol moesten kilometers lopen naar een varkensboer en kregen dan een dubbeltje 😉 Erg leuk dat je een eekhoorntjes hebt gespot, die komen de winter wel door. Lieve Bea weet je dat er 7 van deze blogjes staan? Moeilijkheden met WordPress? Altijd mooi om in de natuur te zien hoe moeder aarde zelf wel zorgt voor haar kinderen.

 4. Kojak kan het komende jaar zijn buikje regelmatig vullen met muisjes 🙂

 5. Heerlijk die herfst! Lerato is er dol op, heeft eikeltjes gezocht (en dat was inderdaad niet zo moeilijk ;-)) en onze konijnen vinden ze ook heerlijk! Lerato heeft ook kastanjes gezocht, 231 stuks om precies te zijn 😉 en die koestert ze. Ze worden gepoetst, bekeken, weer gepoetst en bekeken, haha! Ook walnoten gekregen, beukennootjes gezocht en gegeten, kortom….. Ze zou het goed doen in een volgend leven als Eekhoorn 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: