Oogonderzoek / Eye evaluation   4 comments

 

Vandaag heeft Diesel weer zijn jaarlijkse oogonderzoek gehad. En hij is met vlag en wimpel geslaagd zou je haast zeggen. De oogspecialist was dik tevreden. Er viel geen enkele narigheid te ontdekken zei ze.
Diesel is vrij van alle oogafwijkingen waar op gecontroleerd is (een stuk of 13), maar in ons geval gaat het vnl. om het erfelijke PRA (Progressieve Retina Atrofie). Er zijn verschillende vormen van PRA en ook die zijn weer onderverdeeld in verschillende typen. Voor ons is van belang de nachtblindheidsvorm en wel die, met een langzaam intredende blindheid tussen het vijfde en tiende jaar. Het rapport oogonderzoek gaat naar de Raad van Beheer en de rasvereniging, de onderzoeker houdt zelf een exemplaar en de eigenaar krijgt er een.
Uitslagen worden in het verenigingsblad “Onze Drent” bekend gemaakt. Tot nu toe luidde de uitslag steeds voorlopig vrij voor één jaar. Bij onze vereniging kan op 5 jarige leeftijd de uitslag VRIJ gegeven worden, de kans dat een lijder dan niet meer wordt herkend is erg klein.

—o0o—

Drentsche Patrijshonds being considered for breeding must have their eyes certified free of heritable eye disease in an effort to keep incidences of PRA, Progressive Retinal Atrophy, and other heritable eye diseases in the breed low. Today Diesel underwent his yearly eye evaluation. Which he passed “with flying colours” so to speak. He is free of all possible eye diseases he has been examined for (just about 13 I think). Up untill now the result was always “free for the period of twelve months”. In our club the result Free can be given when the dog is 5 years old, chances of not recognising a sufferer by then are very small.

 

Advertenties

4 responses to “Oogonderzoek / Eye evaluation

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mogge Bea
    dus Diesel zijn ogen mogen er zijn en wel zonder mankementen , en hopelijk blijft die nare ziekte hem bespaart
    ik had gister schitterend weer tijdens de wandeling en dat zal het vandaag weer zijn als ik door de bossen van de Utrechtse heuvel rug dwaal
    geniet de dag

  2. Gelukkig dat je die zekerheid hebt Bea, al is het dan voor één jaar

  3. Mooi dat de spanning er nu af is Bea en dat Diesels ogen prima zijn, goede voeding en een gezond leven doen heel veel en daar zorg jij wel voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: