De training van gisteravond / Last night’s training   6 comments

Véronique bij de stuw/Véronique, our little helper at the weir. Afbeelding

Wij hebben getraind aan de Stuw Besselink in Almen. Men is daar druk aan het werk (Herinrichting Berkel Almen en stuwen Besselink en Warken) en er staan dus o.a. veel machines. Elke keer als een van de honden of baasjes in de buurt van zo’n machine liep ging er een alarm. Gisteravond heeft er denk ik iemand een aardig tijdje met z’n neus op een webcam gezeten. :mrgreen:

Er wordt gewerkt met een groepje van vier honden. Het vierde hondje, een teefje, is niet verschenen. We hebben dus met 3 reuen getraind. Aangelijnd werd er eerst wat gegromd door Luca en Floyd. Luca is dus de labrador mix (verder zit er bouvier in en nog iets, maar dat ben ik vergeten) met reu-reu problemen. Dat kwam om te beginnen voort uit angst. En Floyd, een Engelse setter, is bang voor Luca, die hem eens te grazen genomen schijnt te hebben. Enfin, we zijn eerst maar eens de stuw over gegaan en hebben de honden aan de overkant in en langs een groot weiland even lekker los laten lopen.
Toen zagen wij iets heel moois gebeuren: Diesel trad op als een soort van mediator tussen Luca en Floyd en de sfeer werd gelijk veel meer ontspannen.

Dan terug over de stuw naar een weg met daarnaast een brede grasrand. Daar eerst aangelijnd 8-je laten lopen. Deed Diesel prima.

Toen langs diezelfde weg een vooruit van zo’n 80 m. schat ik, met halverwege bij een paaltje in zit fluiten en dan doorsturen. Eerst hele vooruit. Ging prima. Toen met stop halverwege en dan weer doorsturen. Diesel aarzelde bij het paaltje, maar ging toen toch helemaal door helaas. Daar stond ons door Ciska geronselde helpstertje Véronique met lekkere worst. Tsja,

Ciska en Véronique communiceerden met elkaar via walkie-talkie.

Weer terug naar de stuw. Daar uit dat snelstromende water een vanaf het midden van de stuw door Véronique recht naar beneden geworpen dokken-eend apporteren. Die meteen snel wegdreef. Luca eerst aan de lange lijn. Daarna los. Diesel gelijk los. De honden zwommen zich een ongeluk, maar brachten de eend netjes binnen. Floyd bracht de eend niet binnen. Dat mocht Luca toen doen. Het gedeelte labrador in hem kwam bij het waterwerk duidelijk naar voren. Bij het vreten trouwens ook, haha.

Vervolgens de stuw weer oversteken en vanaf de andere kant over sturen en dan uit het water een vooruit en zoek apport (lag in een bosje). De inzet was vlak langs de stuw aan een hele steile kant met kinderkopjes (of hoe heten die dingen). Ik durfde het zelf niet aan naar de waterkant beneden te klauteren, dus ik heb Diesel hier eerst vooruit gestuurd tot aan het water, toen een over en aan de overkant een vooruit zoek apport gegeven. Ging in zoverre prima, dat Diesel Ciska achter een boom had zien staan en eerst eens ging kijken wat zij daar aan het uitvoeren was. Daarna zocht en vond hij het apport en kwam het keurig door dat snelstromende water bij me brengen.

Daarna werd er een dummy verstopt in het hoge gras aan de overkant. De honden konden niet zien waar en wij moesten zien dat we ze als ze over waren dirigeerden naar waar die dummy lag. Dat ging niet gelijk geweldig, want ze gingen eerst in dat bosje zoeken. Hebben dat daarna dus nòg een keer gedaan en toen ging het beter. Alleen liet Floyd de dummy aan de overkant aan de waterkant vallen en liet het liggen. Hij was niet zo van het waterwerk en zijn bazinnetje is toen maar wat anders met hem gaan doen. Diesel mocht toen de dummy gaan halen en dat deed hij prima.

Toen in het grote weiland waar de honden eerst lekker los hadden lopen rennen, voor Luca en Diesel een dubbele markeer op iets meer dan 60 meter en voor Floyd een enkele.

Gelukkig had ik 3 witte sokken bij me, zodat we tenslotte (het begon inmiddels al aardig te schemeren) met 3 dummy’s in een witte sok een markeer op 200 meter gedaan hebben.
Diesel deed het geweldig.

De baasjes en trainster hebben de avond afgesloten met een kop koffie en een bokkepootje en geloof me, de hondjes zijn niks tekort gekomen.

Diesel heeft zo blij en enthousiast gewerkt. Ik ben helemaal trots op hem. En hij is volwassen geworden. Ciska en ik hebben dat gisteravond duidelijk gezien.

En ik ben misschien best iets vergeten, maar dat moeten jullie me maar vergeven. Ik was tamelijk kapot.

—o0o—

We trained at the weir Besselink in the river Berkel near Almen. Usually they train with 4 dogs, but the fourth, a female, didn’t show up.
So we trained with 3 male dogs. On leash there were some problems.The one called Luca has these male-male dog problems and the other one, called Floyd, an English Setter, was afraid of him. It seemed they had had some trouble in the past.Luca is the labrador mix (with bouvier des Flandres and something else, but I forgot what that was). Well, first we crossed the weir and let the dogs run free in a big meadow on the other side.
We then saw something beautiful happen: Diesel acted like a sort of mediator between the other two  and at once the atmosphere was much more relaxed.

Then we went back over the weir and started training in earnest. I won’t give you a blow-by-blow report of everything we did, because honestly, I’m afraid my English wouldn’t be satisfactory. Suffice to say that Diesel did great.

Afterwards the owners and trainster had coffee with a nice cookie and the dogs were not forgotten.

Diesel has worked so happy and enthousiastically. I’m ever so proud of him. And he has grown up. Both the trainster and myself could clearly see that.

 

 Zonsondergang aan de Berkel / Sundown at the river Berkel
Afbeelding

 

Advertenties

6 responses to “De training van gisteravond / Last night’s training

Subscribe to comments with RSS.

  1. Echt fijn dat het allemaal zo goed is gegaan, dat je kapot was kan ik me voorstellen maar het is je gelukt en je kunt met recht trots zijn op Diesel!

  2. Dat je er na zo’n drukke dag even doorheen zit, is niet zo gek hoor Bea, maar het moet je toch ook een goed gevoel hebben gegeven, dat het prima is gegaan. En tja…..Diesel is natuurlijk een kanjer!

  3. nu Bea
    volgens mij ben je niets vergeten , alles over een pracht dag staat er
    en je mag zeker trots zijn op diesel
    en ook op de fotograaf van deze mooie foto’s

  4. Danke dir lieb das Bild ist aber auch wunderschön ich liebe solche Bilder.Wünsche noch einen schönen Sonntag liebe Grüße von mir.Gislinde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: