Andere beschrijving aard/karakter   Leave a comment

Misschien is deze beschrijving reëler dan de gangbare.

Toen ik dit schreef had ik zo’n 2,5 jaar van en met mijn Diesel genoten. Inmiddels is dat al weer 4 jaar en ik sta er nog steeds achter.

De Drentsche Patrijshond is een zachtmoedige hond maar is niet gemakkelijk op te voeden, en is zeker niet van nature gehoorzaam. Het is een hond waarbij je zeer consequent moet zijn. Hij is gevoelig voor harde woorden en behoeft beslist geen harde hand met opvoeden, maar als je weer te lief voor hem bent neemt hij een loopje met je. Voor heel veel mensen is het moeilijk om een goeie balans te kunnen vinden om een Drent op te voeden. Hij is speels van aard en kan behoorlijk eigenwijs zijn.

Het zachtaardige karakter van de Drent maakt hem tot een ideale gezinshond. Hij is over het algemeen lief voor kinderen en zal zelfs tegen hen in bescherming genomen moeten worden, omdat hij letterlijk over zich laat lopen.
Mijn eigen Diesel hééft niet alleen iets met kinderen, hij dóét ook iets met kinderen. Zelfs kinderen die bang zijn voor honden durven hem na een eerste aarzeling voorzichtig te aaien.
Echter, zoals bij alle honden geldt ook voor de Drent dat het altijd belangrijk is om de omgang tussen kind en hond te coachen. Je moet het kind leren om respectvol met het dier om te gaan. Wanneer kind en hond elkaar kunnen vertrouwen, kunnen zij enorm van elkaars aanwezigheid genieten en zullen zij echte maatjes worden die elkaar steeds opzoeken. (Hoewel ik zelf inmiddels geen kinderen meer in huis heb, heb ik dit duidelijk kunnen constateren en kan dat nog elke dag met b.v. neefjes, nichtjes en buurkinderen van alle leeftijden.) Denk er wèl om kinderen nooit alleen te laten met een hond.

De Drent verliest zijn baas niet gauw uit het oog en als je een goede band hebt met je hond is hij, in tegenstelling tot veel andere jachthonden,  erg gericht op zijn baas en blijft contact zoeken. Dit maakt hem uitermate geschikt als gezel op verre wandeltochten.

De Drent is geen kennelhond. Hij kan indien nodig wel een aantal uren per dag in de kennel, maar hij heeft het gezelschap van zijn mens(en) nodig. Wanneer je hele dagen van huis bent, kun je beter geen Drent aanschaffen. Je doet hem dan echt tekort en bovendien is dan de kans groot dat hij uit verveling dingen in huis kapot gaat knagen.

       

Verder heeft de Drent behoorlijk wat beweging nodig. Hij moet de kans krijgen om los rond te rennen, de geurtjes buiten in zich op te nemen en zo zijn energie kwijt te kunnen. Als je hem hierin niet tekort doet, is hij in huis een heerlijke, rustige hond.

Oh en die  “zelfreinigende” vacht klopt wel, maar het duurt even, vooral als hij weer eens lekker in de modder heeft gelegen. 😉 Zodra hij droog is valt het zand uit de vacht.

Geplaatst op 12 oktober 2011 door Cybermum Netherlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: